Svet

Varufakis: Corbyn je globoko dostojna oseba

B.K.
15. 9. 2015, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

»Je globoko dostojna oseba. Mislim, da vsakdo, ki je kdaj srečal Jeremyja [Corbyna], pride do tega zaključka,« pravi nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis o novoizvoljenemu vodji britanskih Laburistov.

YouTube
Predavatelj in nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis

Jeremy Corbyn je prvi samo-opredeljen demokratični socialist na čelu britanskih laburistov, ki bi naj predstavljali glavno levičarsko stranko v Veliki Britaniji. 66-letni Corbyn je bil na čelo Laburistov izvoljen v soboto, po dolgi kampanji, med katero se je v stranko včlanilo več deset tisoč njegovih podpornikov, zaradi česar imajo sedaj Laburisti največ članstva v zgodovini stranke.

Za britansko televizijo Chanel 4 je o Corbynu spregovoril tudi njegov prijatelj, nekdanji kontroverzni grški finančni minister Janis Varufakis.

Varufakis vidi Corbynovo zmago kot odziv nezadovoljnega ljudstva. »Ljudje po celotni Evropi in v delih ZDA so siti te ideje, da med dobrimi časi prevzamejo oblast finance, med slabimi pa morajo ljudje plačati ceno za njihove napake,« je prepričan Varufakis.

»Vznemirjenje prvega trenutka mora biti kanalizirano v obrambne mehanizme proti napadu, ki bo prišel s strani [politične in ekonomske] srenje,« kontroverzni Grk opozarja novo laburistično vodstvo.

Reuters
Jeremy Corbyn

Na vprašanje, kaj se lahko Corbyn nauči iz Varufakisovega mandata pa je dejal, da je najpomembnejša lekcija ta, da je politik v svojih izjavah iskren. »Ljudje, če je sporočilo pravilno, če ste iskreni in jim govorite iz srca in jih obravnavate kot odrasle osebe, se ne bodo pustili ustrahovati s strani medijev. Ne bojte se medijev. Medije se lahko obide, če je sporočilo pravilno in če iskrenost porazi hinavščino.«

Varufakis je bil sicer v preteklosti oster kritik britanske Laburistične stranke. »Laburisti so se lobotomizirali nekje v osemdesetih. /…/ Pretvarjali so se, da so zmerna verzija konservativcev, zato so postali edina politična stranka v Britaniji, ki so se odrekli razrednemu boju.« A glede prihodnosti laburistov je Varufakis pozitiven: »Vsakdo se lahko odkupi, če naredi pravo stvar.«