Svet

Na Hrvaškem bodo zaradi pomoči socialno ogroženim solidarnostno podražili elektriko

STA
3. 9. 2015, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaška vlada je na današnji seji sprejela uredbo, s katero je določila model pomoči za socialno ogrožene odjemalce elektrike. V skladu z njim bodo ostalim gospodinjstvom solidarnostno zvišali ceno porabljene kilovatne ure (Kwh) za tri lipe (0,4 centa). Na vladi pravijo, da je uredba v skladu s pravili EU o pomoči socialno ogroženim.

Arhiv Svet24

Minister za gospodarstvo Ivan Vrdoljak je danes pojasnil, da uredba o merilih za pridobitev statusa ranljivih odjemalcev energije iz omrežnih sistemov določa model zbiranja sredstev za pomoč socialno ogroženim odjemalcem.

Nadomestilo v višini treh lip za vsako porabljeno Kwh v gospodinjstvih, ki niso socialno ogrožena, bodo pobirali trgovci z električno energijo in jih mesečno nakazali v posebni sklad, iz katerega bo ministrstvo za socialno politiko in mlade ranljivim odjemalcem nakazalo določena sredstva. Ministrstvo pripravlja posebno uredbo, s katero bodo določili mesečni znesek, ki ga bodo vsakemu socialno ogroženemu odjemalcu nakazali kot subvencijo za elektriko.

Status socialno ogroženega odjemalca bodo potrjevali v centrih za socialno delo, ki naj bi določili tudi višino subvencije. Pravico do subvencije naj bi imeli tisti državljani, ki prejemajo minimalno mesečno socialno nadomestilo ali osebno invalidnino ter osebe, ki živijo v takšnih gospodinjstvih, je zapisano v uredbi.

Hrvaški mediji ugibajo, da bo šlo za vavčerje v višini 200 kun (26,3 evra). V namenskemu skladu, ki bo del državnega proračuna, naj bi letno zbrali približno 170 milijonov kun (22,3 milijona evrov) solidarnostnih nadomestil. Podjetjem ne bo treba plačevati solidarnostnih nadomestil.

Dodatna nadomestila naj bi začeli zaračunavati prihodnji mesec. Povprečno naj bi vsako gospodinjstvo mesečno za porabljeno elektriko plačalo približno devet kun (1,2 evra) več kot doslej kar je na letni ravni povprečno malo manj kot 110 kun več.

Na vladi poudarjajo, da gre za boj proti revščini, v katerem pomagajo najbolj ranljivim državljanom, ter da novi socialni ukrepi ne bodo dodatno obremenili proračuna niti proizvajalcev električne energije.

Trdijo tudi, da stroški ne bodo višji niti za državljane, ki niso socialno ogroženi. Kot so pojasnili, so se z distributerji zmenili, da bodo gospodinjstvom, ki bodo plačevali solidarnostno nadomestilo, za znesek nadomestila znižali celo ceno elektrike.

Glavni trgovci z elektriko na Hrvaškem HEP-Opskrba ter slovenski Gen-I in nemški RWE ne želijo komentirati uredbe, dokler ne bodo dokončno sklenjena pogajanja z vlado, je danes poročal Novi list. Omenja, da je vlada kot kompenzacijo trgovcem ponudila nižjo odkupno ceno za elektriko iz obnovljivih virov, a gre le za predlog zakona.

Na Hrvaškem so tudi med letoma 2008 in 2011 subvencionirali račune za elektriko določenim kategorijam prebivalcev, a je prišlo do številnih zlorab, ker so nadomestila nakazali vsem odjemalcem elektrike z majhno porabo ne glede na njihovo socialno stanje. Hrvaški premier Zoran Milanović je danes poudaril, da "so pravila zdaj bolj jasna in jih bo veliko težje zlorabljati".