Svet

Begunce krivijo zaradi izgube strank

U.K.
3. 9. 2015, 18.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Dekleta noči so ogorčena nad srbsko vlado, ki ne more urediti problema z begunci. Zaradi nastalega položaja namreč ostajajo brez posla.

Profimedia

Prav neverjetna zgodba prihaja iz Srbije. Proti nesrečnim beguncem so se zdaj namreč obrnile prostitutke. Park zraven avtobusne postaje Beograd je bil namreč eno najbolj priljubljenih mest, kjer so prostitutke pobirale svoje stranke. Ker so se tam zdaj nastanili begunci, naj bi po besedah ene od prostitutk vse stranke pregnali stran. To pa naj bi zanje pomenilo precejšnjo izgubo prihodkov.

»Odkar so prišli s svojimi družinami, smo dobesedno morale zbežati iz parka,« je povedala ena od prostitutk za srbske medije, ki v tem parku nudi usluge že 14 let. »Zavzeli so vse klopi in po celotnem parku postavili šotore. Moje redne stranke se ne vračajo več, mi pa samo čakamo na obrobju parka in ne počnemo ničesar. Če bo to še dolgo trajalo, ne bomo imele niti za hrano.« Še eno dekle noči je povedalo, da so se vse stranke zdaj prestavile na Plavi most, kamor pa one iz parka nimajo dostopa. Tako prostitutke kot vodniki so namreč zelo območno omejeni in na svojih področjih ne tolerirajo konkurence. »Če bi vsaj azilanti poiskali naše usluge, bi bilo v redu, s tem bi nadoknadile izgubo, a od tega ni nič. Niti pogledajo nas ne, čeprav dobro vedo, s čim se ukvarjamo,« je še dodala ena od prostitutk. 

PROSTITUCIJA V SRBIJI 
Po podatkih srbskega ministrstva za notranje zadeve naj bi bilo v Srbiji registriranih okoli tisoč prostitutk, v resnici pa naj bi jih bilo nekje med pet in deset tisoč. Na sedem polnoletnih prostitutk naj bi bilo vsaj eno mladoletno dekle. Še pred leti naj bi prostitucija v glavnem cvetela v tako imenovani mreži spremljevalk, zdaj pa prednjačijo masažni saloni, ki v resnici ponujajo spolne usluge. Še pred leti je bilo na srbskih ulicah, tako kot tudi drugod po svetu, mnogo deklet iz vzhodne Evrope, a se je v zadnjih letih ta trend zmanjšal in zdaj naj bi bilo med prostitutkami vse več deklet iz srbskega podeželja. Mnoge med njimi se s tem poslom ukvarjajo tudi zato, da plačujejo za študij. 

IZ NIŽJIH DRUŽBENIH SLOJEV 
Po informacijah ministrstva za notranje zadeve so ulične prostitutke tudi tiste, ki prihajajo iz najnižjih družbenih slojev, in takšne so tudi njihove stranke. Žalostno dejstvo je, da lahko oseba na ulici kupi spolne usluge 14-letne deklice, noseče ženske ali 60-letne ženske, ki se s tem poslom ukvarja že desetletja. Ulične prostitutke imajo svoje zvodnike, ki so si razdelili ozemlje in nadzirajo posel. Navadno naj bi si dekle in njen zvodnik razdelila dobiček na pol. Prostitutke na ulicah naj bi zaslužile okoli 100 evrov na uro. 

TRGOVINA Z BELIM BLAGOM 

Seveda je treba poudariti, da cveti tudi trgovina z belim blagom. Mnoga dekleta so prisiljena v prostitucijo, in če je bila Srbija včasih tranzitna država za trgovce z belim blagom, je ena od študij pred časom pokazala, da je zdaj postala država žrtev. Grozljiv je podatek, da se je v krempljih preprodajalcev znašlo kar 27 milijonov deklet in otrok, ki so tako ali drugače postali sužnji, v Evropi pa ta gnusna preprodaja ljudi prinese 13 milijard evrov. Na globalni ravni naj bi bila ta številka kar 60 milijard. In žalostno je, da je večina žrtev mladoletnih.