Slovenija

Bomo le dočakali nižje davke?

Simon Rosc/STA
3. 9. 2015, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

NSi predlaga nižje davke. V Združenju delodajalcev Slovenije ocenjujejo, da gredo predlogi v pravo smer, gospodarsko zbornico pa skrbi, da bo prišlo do dodatnih obremenitev gospodarstva.

STA

Predlogi NSi med drugim predvidevajo omejitev obveznosti plačevanja prispevkov za socialno zavarovanje navzgor in navzdol, drugačno dohodninsko lestvico, drugačno obdavčitev dobička za majhna podjetja, enakopravno davčno obravnavo dohodkov iz razdelitve dobička in nižjo obdavčitev božičnice.

IZPAD V PRORAČUNU

Predvidene skupne finančne posledice v državnem proračunu so 600 milijonov evrov. Kot je v izjavi za medije pojasnil poslanec NSi Matej Tonin, bi izpad nadomeščali z večjo potrošnjo, do katere bo prišlo zaradi večje kupne moči, zaradi večjih neto prihodkov državljanov bo imela država večji izplen od dohodnine, delno pa bo k zamašitvi luknje pripomogla tudi gospodarska rast.

APETITI PO TROŠENJU

Po besedah Tonina se sicer pojavljajo apetiti, da bi se potrošnja v javnem sektorju dodatno povečala. Toda, kot je poudaril, gospodarska rast ne sme biti porabljena za večjo potrošnjo javnega sektorja, ampak za davčno razbremenitev vseh državljanov. Predloge davčnih sprememb bodo sicer tudi sami po obravnavi na upravnem odboru združenja poslali vladi.