Svet

Mestne oblasti si popravile napako policistov in preklicale izdano kazen

G.G.
27. 8. 2015, 11.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ko je občanka španskega Alicanteja na svoji Facebook strani objavila fotografijo, na kateri je policijski avto parkiran na prostoru za invalide, so ji izdali globo v višini 800 evrov. Mestne oblasti so zdaj ugotovile, da z objavo ni kršila zakona, zato so umaknili kazen.

Facebook

Zapis pod fotografijo: »Parkirate, kjer hočete, pa ne boste kaznovani!« naj bi bil v nasprotju z novim zakonom, po katerem je prepovedana nepooblaščena uporaba fotografij in videoposnetkov policistov, ki bi lahko ogrozili njihovo varnost ali varnost članov njihov družin ali pa bi škodovali policijskemu delu.

Policisti so trdili, da je moral njihov kolega hitro posredovati zoper vandale v bližnjem parku, zaradi česar ni izbiral prostega parkirnega mesta. Policija je zadevo prijavila mestnemu svetu, ki je najprej odločil, da mora »fotografinja« plačati 800 evrov, po temeljitem premisleku pa so prišli do spoznanja, da objava fotografije in podpis pod njo nista bila žaljiva ali potencialno nevarna za policiste.

Organizacija Amnesty International je medtem že obsodila zakon, saj menijo, da je objava spornih policijskih praks nujna. Globe, ki jih predvideva zakon se gibljejo od 600 do 30.000 evrov.