Svet

Kaznovali so jo, ker je objavila fotografijo policijskega avta na parkirnem prostoru za invalide

G.G.
17. 8. 2015, 10.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Občanka španskega Alicanteja je na svoji Facebook strani objavila fotografijo, na kateri je policijski avto parkiran na prostoru za invalide. Ob fotografiji je zapisala: »Parkirate, kjer hočete, pa ne boste kaznovani!«

Facebook

Policisti so jo v roku 48 ur izsledili in ji za »nagrado« poslali globo v višini 800 evrov. Kaj je občanka naredila narobe, se bo vprašal bralec ali bralka?

Po novem zakonu, ki je začel veljati 1. julija, je prepovedana nepooblaščena uporaba fotografij in videoposnetkov policistov, ki bi lahko ogrozili njihovo varnost ali varnost članov njihov družin ali pa bi škodovali policijskemu delu.

Organizacija Amnesty International je medtem že obsodila zakon, saj menijo, da je objava spornih policijskih praks nujna. Globe, ki jih predvideva zakon se gibljejo od 600 do 30.000 evrov.

Tiskovni predstavnik španske policije Fernando Portillo je sporočil, da je policist na mestu za invalide parkiral, ker je bil na nujni intervenciji. Ukrepati je namreč moral zaradi divjanja vandalov v bližnjem parku. Ko pa so ga španski novinarji vprašali, na kakšen način naj bi objava fotografije spravila v nevarnost policista ali njegove sorodnike, je dejal, da je bila žaljiva, zato so zadevo prijavili mestnemu svetu, ti pa so se potem odločili za način in višino kazni.