Svet

Zaradi eksplozij v Tianjinu aretiranih 12 ljudi

STA
27. 8. 2015, 10.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kitajska policija je v zvezi z vrsto eksplozij, ki so 12. avgusta odjeknile v skladiščih kemikalij v kitajskem pristaniškem mestu Tianjin, aretirala 12 ljudi. Zaradi posledic eksplozij je umrlo 139 ljudi, več kot 700 je bilo ranjenih, 34 jih niso našli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

Med 12 aretiranimi so lastniki in vodilni predstavniki mednarodnega logističnega podjetja Rui Hai, ki so medtem že priznali, da so se prek povezav v vladi izogibali pridobivanju varnostnih dovoljenj.

Vrhovno tožilstvo pa je sporočilo, da mestni tožilci zaradi zlorabe položaja in zanemarjanja dolžnosti preiskujejo 11 uradnikov. Kot so dodali, preiskujejo uradnike s področja prometa, varnosti pri delu in carine ter uradnike iz pristaniškega podjetja, ki je sicer v državni lasti, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Gre za najhujšo industrijsko nesrečo v zadnjih letih na Kitajskem. Sicer pa je več kot 500 ljudi po eksplozijah, ki so za seboj pustile sledi uničenih stavb in zgorelih avtomobilov, še vedno v bolnišnici.

Incident je na Kitajskem zaradi domnevnih kršitev podjetja v zvezi z varnostnimi predpisi povzročil val jeze, razširil pa se je tudi strah, da so kemikalije onesnažile zrak in vodo v mestu, kjer živi okoli 15 milijonov ljudi.