Svet

Seul ugasnil zvočnike na meji med Korejama

STA/J.P.
25. 8. 2015, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Južna Koreja je po ponedeljkovem dogovoru o umiritvi napetosti s Severno Korejo danes ugasnila zvočnike na korejski meji, preko katerih je v zadnjem času predvajala propagandna sporočila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Propagandna sporočila, namenjena Severni Koreji, je Seul prek zvočnikov na meji znova začel predvajati po 11 letih. V Seulu so bili namreč prepričani, da je Severna Koreja odgovorna za eksplozijo dveh min na demilitariziranem območju med državama, v kateri sta bila v začetku meseca huje ranjena dva južnokorejska vojaka.

Predstavniki Severne in Južne Koreje so v ponedeljek dosegli dogovor o umiritvi napetosti med državama.

Severna Koreja je vpletenost zanikala in minuli četrtek proti zvočnikom izstrelila raketo, Južna Koreja pa je v odziv izstrelila več deset izstrelkov ter zahtevala opravičilo Pjongjanga.

Predstavniki Severne in Južne Koreje so nato v ponedeljek dosegli dogovor o umiritvi napetosti med državama. Severna Koreja je pristala na glavno zahtevo Juga - izraziti je morala obžalovanje zaradi eksplozije min na meji med državama. Južna Koreja pa je pogojno ustavila predvajanje propagandnih sporočil prek zvočnikov.

Strani sta se tudi dogovorili, da si bosta prizadevali za obnovitev srečanj družin, ločenih med korejsko vojno v letih 1950-1953, v prihodnjem mesecu.