Svet

V predvidenem azilnem centru izbruhnil požar

STA/J.P.
25. 8. 2015, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V mestu Nauen v nemški zvezni deželi Brandenburg je ponoči izbruhnil požar v zgradbi, kjer naj bi uredili azilni dom. Pri tem po prvih podatkih ni bil nihče poškodovan. Policija domneva, da je bil požar podtaknjen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Arhiv Svet24

Že v noči na ponedeljek je požar popolnoma uničil eno od zgradb, predvidenih za azilni dom, v kraju Wissach im Tal v zvezni deželi Baden-Württemberg.

V mestu Nauen zahodno od Berlina se je ogenj zgodaj davi razširil na celotno športno dvorano, kjer naj bi med septembrom in koncem leta bivali prosilci za azil. Požar je sicer pod nadzorom.

Nemčija je prva destinacija prosilcev azila v Evropi. 

Policija domneva, da je bil požar podtaknjen, saj je po navedbah strokovnjakov le malo verjetno, da bi prišlo do tehnične napake.

V mestu so letos že večkrat potekali protesti proti načrtovani namestitvi prosilcev za azil. Februarja so skrajni desničarji iz protesta proti temu načrtu uničili stavbo lokalnih oblasti.

Nemčija je prva destinacija prosilcev azila v Evropi. Berlin letos pričakuje 800.000 prošenj za azil. Naval migrantov spremlja tudi krepitev nacionalističnega oz. rasističnega nasilja. Na centre, v katerih so nameščeni begunci, so med januarjem in junijem izvedli 202 napada. Toliko jih je bilo po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v celotnem lanskem letu.