Svet

Žvižgač ustrelil varnostnika, nato pa ubil še sebe

STA/J.P.
25. 8. 2015, 08.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Preiskava strelskega napada na zgradbo zvezne vlade na jugu Manhattna pretekli petek je ugotovila, da je bil 68-letni napadalec Kevin Downing iz New Jerseyja leta 1999 odpuščen kot ekonomist zveznega ministrstva za delo, ki ima v zgradbi svoje pisarne. Downinga so odpustili, ker je spregovoril o porabi za potraten projekt.

Twitter

Od leta 1999 se je potem boril, da dobi službo nazaj, vendar ga je delovna komisija ministrstva dvakrat zavrnila z utemeljitvijo, da ni upravičen do zaščite v skladu z zakonom o zaščiti žvižgačev, ker da je opozarjal na probleme, ki so že bili v javnosti. Downing je nadaljeval boj na sodiščih.

Sosedje in znanci iz Fort Leeja v New Jerseyju ga poznajo kot umirjenega človeka, ki ni imel težav niti z njimi niti z zakonom.

Ameriški mediji poročajo, da je kongresnike v Washingtonu obveščal o preveliki porabi za nove pisarne oddelka za arhive ministrstva za delo. Sosedje in znanci iz Fort Leeja v New Jerseyju ga poznajo kot umirjenega človeka, ki ni imel težav niti z njimi niti z zakonom.

V petek je vstopil v zgradbo in ustrelil 53-letnega varnostnika Idrissa Camara, nato pa ubil še sebe. Preiskovalci so sporočili, da se napadalec in žrtev nista poznala. Kot kaže, je Downingu prekipelo po dolgoletnem iskanju pravice, poleg tega mu je nedavno umrla partnerka, nepremičninski posel, s katerim se je po izgubi zaposlitve preživljal, pa ni šel najbolje in banka je začela postopek za zaplembo njegove hiše.