Svet

Turčija na Kosovo pošilja milijone

Ž.K.
18. 8. 2015, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pomoč, ki jo Turčija namenja razvoju Kosova prek agencije TIKA, naj bi bila po pisanju prištinskega časnika Zeri na netransparenten način porabljena za grajenje in obnovo džamij, in ne za investicije in razvoj. Milijonska denarna nakazila naj bi osebno odobril turški predsednik Erdogan.

Reuters

Prištinski dnevnik Zeri je začel objavljati serijo člankov, ki nastajajo na podlagi dvomesečnega raziskovalnega dela njihovih novinarjev. Kosovo od Turčije prek vladne agencije TIKA prejema večmilijonsko pomoč, ki naj bi bila namenjena razvoju gospodarstva in investicijam, a kot piše časnik Zeri, naj bi denar na Kosovo prihajal na nelegalen način, saj ga ne nakazujejo prek bančnih transakcij, namesto za razvoj podjetij pa naj bi bila večina denarja porabljenega za gradnjo in obnovo džamij. Turška vladna agencija za sodelovanje in koordiniranje (TIKA) je na Kosovem oproščena plačila davkov. Sume v zakonitost poslovanja pa vzbuja dejstvo, da sploh nimajo uradnih podatkov o tem, koliko denarja so investirali na Kosovu.

30 džamij so na Kosovu že obnovili s pomočjo denarja iz Turčije.

Koliko denarja je prišlo?

Novinarji časnika Zeri so pridobili podatke iz centralne banke Kosova, iz katerih je razvidno, da naj bi med letoma 2009 in 2014 iz Turčije prek agencije prišlo tri milijone evrov, obstajajo pa indici, da je tega denarja veliko več. V tem času naj bi bilo zgrajenih namreč 10 džamij, obnovljenih pa vsaj 30. Samo obnova džamije Sinan Paša v Prizrenu je stala več kot 1,2 milijona evrov. Zanimivo je, da vsa dela opravljajo izključno delavci iz Turčije. Največ investicij je bilo izvedenih na območjih nekaterih največjih kosovskih občin: Prizren, Peć in Đakovica.