Svet

Hillary Clinton prvič premagana

pr
14. 8. 2015, 19.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Berni Sanders je v najnovejši anketi Univerze Franklin Pierce prvič v tekmi za osvojitev demokratske predsedniške nominacije prehitel nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton.

Reuters

Anketa daje Bernieju Sandersu, senatorju iz Vermonta, 44 odstotkov podpore med demokratskimi volivci, Clintonovi pa 37 odstotkov. Ista anketa je sicer marca letos kazala 44-odstotno podporo Clintonovi, Sandersu pa le osem odstotkov. Sanders je rezultate ankete komentiral za televizijo NBC in dejal, da to kaže, da je ljudem res vsega dovolj in se zavedajo, da je igra prirejena v korist bogatih in mogočnih, ter zato podpirajo njega. Pri tem je opozoril, da se je na njegovih zadnjih treh zborovanjih na zahodu ZDA zbralo po več kot 20.000 ljudi.

Arhiv

FEBRUARJA ZAČETEK

Izbira strankarskih kandidatov za predsednika ZDA se prihodnje leto začne 1. februarja v Iowi na zborovanjih, New Hampshire pa ima teden dni pozneje prve prave strankarske volitve. Obe zvezni državi imata zaradi urnika precejšnjo težo za nadaljevanje procesa. Clintonova je leta 2008 izgubila proti Baracku Obami v Iowi, nato pa slavila v New Hampshiru in potegnila tekmo do poletja.