Svet

Sušna Kalifornija skuša preprečiti izhlapevanje vode z žogicami

STA/J.P.
13. 8. 2015, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Župan Los Angelesa Eric Garcetti je v sredo poslal v 71 hektarjev velik vodni rezervoar mesta še zadnjih 20.000 od skupno 96 milijonov črnih kroglic, ki bodo prekrile površino in močno omejile izhlapevanje vode. Kalifornija se zadnja štiri leta ubada s hudimi sušami, zadnje tedne pa v njej divja še 16 požarov v naravi.

Twitter

Kroglice so narejene iz polietilena, iz iste snovi kot na primer plastenke za mleko. Znanstveniki zagotavljajo, da v vodo ne bodo spuščale strupenih snovi, z njimi pa naj bi na leto prihranili 250 milijonov dolarjev.

Strošek za kroglice, ki naj bi preprečile izhlapevanje 11 milijonov hektolitrov vode na leto, znaša 34,5 milijona dolarjev.

Vsi znanstveniki se ne strinjajo, da je takšno početje koristno in opozarjajo, da se bodo v temni vodi lahko razvijale nevarne bakterije in bodo stroški čiščenja vode narasli. Vendar pa v Kaliforniji več ne vedo kaj bi, saj suša traja že od leta 2011.

Suho podnebje je tudi idealno za požare v naravi in po Kaliforniji se z njimi bori 11.000 gasilcev. Največjega severno od San Francisca, ki je izbruhnil pred dvema tednoma in uničil 43 hiš, so že skoraj povsem omejili.

Vendar pa je nedaleč stran pri kraju Lower Lake spet zagorelo in v sredo so morali evakuirati 150 ljudi. Požar je doslej uničil 6700 hektarjev in je omejen le šestodstotno.