Svet

Nekdanji predsednik ZDA ima raka

STA/J.P.
13. 8. 2015, 08.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter je v sredo sporočil, da so mu med operacijo jeter v začetku meseca odkrili raka v drugih delih telesa. Ni znano, od kje izvira in kako daleč je. Več informacij naj bi bilo na voljo prihodnji teden, Carter pa že dobiva številne želje po hitri ozdravitvi.

Svet24

Carterjev center je 3. avgusta sporočil, da je 39. predsednik ZDA uspešno prestal operacijo, med katero so mu odstranili neopredeljeno majhno maso na jetrih. Takratna prognoza je bilo popolno okrevanje. Tokrat pa je 90-letni Carter priznal, da je problem hujši. Zaradi raka se bo zdravil v univerzitetni bolnišnici Emory v Atlanti.

Predsednik ZDA Barack Obama mu je skupaj s prvo damo Michelle izrazil najboljše želje za hitro in popolno okrevanje. "Jimmy, ti si odporen kot le malokdo in skupaj z vso Ameriko navijava zate," je sporočil aktualni predsedniški par.

Za rakom na trebušni slinavki so umrli njegov oče, brat in sestra. 

Carter je vodil ZDA med letoma 1977 in 1981. Veljal je za poštenjaka, zaradi česar je tudi premagal Geralda Forda, ki mu Američani zaradi pomilostitve bivšega predsednika Richarda Nixona niso zaupali. Vendar pa je bil Carter zelo neučinkovit predvsem na področju zunanje politike in Američani so si po njegovem enem mandatu izbrali republikanca Ronalda Reagana.

Carter je leta 1982 v Atlanti ustanovil svoj center, ki si prizadeva za razvoj zdravstva, demokracije, človekove pravice in druge plemenite cilje po svetu. Zaradi svojega dela je leta 2002 dobil tudi Nobelovo nagrado za mir.

Rak je bolezen, ki je močno prisotna v Carterjevi družini. Za rakom na trebušni slinavki so umrli njegov oče, brat in sestra. Carter sicer svoje dolgo življenje pripisuje temu, da je edini nekadilec v družini.

Nedavno je končal svojo zadnjo knjižno turnejo za promocijo knjige "Polno življenje: razmišljanja pri 90 letih".