Svet

Slovenski zet Trump ropota na meji z Mehiko

STA
24. 7. 2015, 07.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vodilni kandidat za republikansko predsedniško nominacijo Donald Trump je v četrtek obiskal teksaški Laredo na meji z Mehiko in se v svojem slogu pohvalil, da bo osvojil republikansko predsedniško nominacijo ter na predsedniških volitvah premagal demokratko Hillary Clinton, ker bo osvojil večino glasov volivcev latinsko-ameriškega rodu.

Arhiv

Trump naj bi si ta vrata po oceni poznavalcev sicer zaprl že ob napovedi svoje kampanje, ko je dejal, da iz Mehike v ZDA prihajajo kriminalci in posiljevalci.

"Latinoameričani me imajo radi. Na tisoče jih je delalo zame v dolgih letih. Rad jih imam in oni imajo radi mene," je zatrdil Trump, ki je tokrat svojo znamenito pričesko pokril z belo kapo z napisom "Naredite mi Ameriko spet veliko".

Še v sredo je grozil, da bo zapustil republikansko stranko, če mu ta ne bo izkazala ljubezni, kot takrat, ko je z denarjem zalagal druge kandidate. Stranka je huda nanj, ker je žalil vojaške veterane, ko je dejal, da senator John McCain ni junak, ker je vojno v Vietnamu preživel v ujetništvu. Obenem je s svojo priljubljenostjo z okoli 20 odstotki republikanko stranko spravil v hudo zagato.

Vodstvo se zaveda, da Trump ne more zmagati na volitvah, do volitev pa lahko s svojimi izjavami priskuti stranko večini Američanov in jo razdeli ter omogoči ponovno izvolitev demokrata oziroma demokratke, saj do tega trenutka še vedno ni nobenega dvoma, da bo demokratsko nominacijo osvojila Clintonova.

Trump je v četrtek ploščo obrnil in dejal, da ne gre med neodvisne in ostaja v stranki, ki ima z njim največ možnosti za zmago. Pohvalil se je s podporo v anketah, čeprav te iste ankete pravijo, da bi večina republikancev raje ostala doma ali volila demokrata kot Trumpa. Dejal je, da je bila Clintonova najslabša državna sekretarka v zgodovini ZDA, ne glede na to, je v isti sapi dejal, da jo lahko premaga le on.

Na meji je dejal še, da je nujno potrebno zgraditi zid in ponovil, da je nezakonito priseljevanje velika težava. Menil je tudi, da gre Mehiki zelo dobro, kar je problem za ZDA.

Trump je tudi računal, da ga bodo ameriški obmejni stražarji popeljali na izlet po meji, vendar je vodstvo njihovega sindikata v Washingtonu ukazalo svojim članom, naj se kandidatu ne približujejo. Tako je lahko šel le na most, kjer ga je sprejel župan Lareda Pete Saenz v naivnem upanju, da Newyorčana pouči, kako je čezmejno sodelovanje izjemno koristno za gospodarstvi obeh držav.

Trumpova nevihta je zajela tudi Washington, kjer so republikanci v predstavniškem domu potrdili predlog zakona za odvzem zveznih sredstev policijam mest, ki so se razglasila za zavetišča. To pomeni mesta, kot je San Francisco, kjer lokalni policisti nezakonitih priseljencev ne prijavljajo zveznim policistom.

Nezakoniti priseljenci v teh mestih včasih izvršijo kakšen zločin in po Trumpovem podžiganju se zdi, da drugih zločincev skorajda ni. Predsednik ZDA Barack Obama je že napovedal veto na predlagani zakon. V ZDA živi najmanj 11 milijonov nezakonitih priseljencev.