Svet

FARC in kolumbijska vlada z zgodovinskim dogovorom

B.K.
13. 7. 2015, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kolumbijska vlada in gverilci Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (FARC) so se dogovorili za umiritev dolgoletnega konflikta, kar predstavlja velik korak naprej pri prizadevanju za zmanjšanje napetosti med obema stranema, poroča latinskoameriška televizija Telesur.

Reuters

Sporazum naj bi začel veljati 20. julija in bo sprva trajal en mesec, čeprav sta se že obe strani strinjali, da se bo premirje razširilo na štiri mesece.

Kot del sporazuma, sta se obe strani zavezali, da si bosta prizadevali za umiritev konflikta v Kolumbiji in za pospešitev mirovnih pogajanj, ki trenutno potekajo v Havani na Kubi.

Gverilci in vlada Juana Manuela Santosa se na Kubi pogajajo že od novembra 2012, da bi končali več kot 50 let trajajoče oborožene spopade v državi. Brutalni civilni spor – najdlje trajajoč spor na južni polobli - je terjal že več kot 220.000 življenj, prav tako je zaradi njega razseljenih na milijone Kolumbijcev.

Zgodovinski sporazum prihaja le nekaj dni po tem, ko sta mediatorski državi - Norveška in Kuba - pozvali obe strani, naj se dogovorita za premirje.

FARC se je na pozive odzval s ponovno razglasitvijo enostranskega premirja, ki se bo pričel 20. julija, medtem ko Kolumbijska vlada pravi, da je odprta za pridružitev premirju.

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je novico pozdravil na svojem Twitter računu. »Napoved pogajalcev v Havani je pomembna za napredek pri dogovorih,« je zapisal.

Kolumbijska vlada je v prejšnjih mesecih izrazila nasprotovanje dvostranskem premirju pred podpisom končnega mirovnega sporazuma. Najbližje je Kolumbija bila premirju, ko je kolumbijska vlada v začetku tega leta obljubila, da bo za kratek čas ustavila zračne napade na gverilske tabore, po tem ko je FARC napovedal enostransko prekinitev ognja lanskega decembra. Obe strani sta kmalu za tem odpovedali bojne omejitve.