Svet

Grčija zaprosila za dveletni program pomoči iz ESM

STA/J.P.
30. 6. 2015, 15.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Grčija je danes zaprosila za dveletni program pomoči iz evropskega mehanizma stabilnosti (ESM) skupaj s prestrukturiranjem dolga, so sporočili iz urada grškega premierja Aleksisa Ciprasa. Nemška kanclerka Angela Merkel o tem predlogu noče slišati, vsaj ne pred izidom referenduma.

Reuters

Danes se izteče evrski program finančne pomoči Grčiji, obenem pa poteče tudi rok za plačilo junijskih obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v višini okoli 1,6 milijarde evrov. V Atenah so že napovedali, da omenjene vsote IMF ne bodo plačali.

Evropski posojilodajalci so Ciprasu, ki je državljane v minulih dneh pozival k zavrnitvi pogojev pomoči na nedeljskem referendumu, v ponedeljek sicer ponudili še zadnji predlog, ki bi v zadnji minuti omogočil rešitev grške krize, a je Cipras to ponudbo zavrnil.

Zdaj je Grčija presenetljivo zaprosila za dveletni program pomoči iz ESM, mehanizma, ki ga je območje evra vzpostavilo v času reševanja dolžniške krize.

Najnovejša prošnja Aten se nanaša na pokritje vseh finančnih potreb Grčije v naslednjih dveh letih skupaj s prestrukturiranjem dolga. "Grčija ostaja za pogajalsko mizo," so v Ciprasovem uradu zapisali v izjavi in dodali, da si bodo v pogajanjih prizadevali za vzdržen dogovor z evrskim območjem.

Grški predlog ne vključuje nobenega od reformnih ukrepov, za katere so si evropski pogajalci prizadevali več mesecev.