Svet

Na Danskem slavila opozicija

STA
19. 6. 2015, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Opozicijski desnosredinski blok bivšega premierja Larsa Lokkeja Rasmussena je zmagal na četrtkovih parlamentarnih volitvah, je po preštetju vseh glasov na celini objavila danska volilna komisija. Dosedanja premierka in voditeljica danskih socialdemokratov Helle Thornings-Schmidt je ponoči sporočila, da odstopa. "Sem prva danska premierka, vendar ne bom zadnja," je s solzami v očeh po razglasitvi izidov dejala 48-letne premierka.

Reuters

Opozicija, v kateri so Rasmussenovi liberalci in desničarska Danska ljudska stranka, je skupno osvojila 90 poslancev v parlamentu, stranke levega centra pod vodstvom dosedanje premierke pa 85 poslancev. Niso še znani rezultati iz dveh bivših danskih kolonij, Grenlandije in Farskih otokov, ki imata v parlamentu skupno štiri poslance. Danski parlament ima skupaj 179 poslancev.

Desničarska DF, ki se zavzema proti priseljevanju in ponovni uvedbi nadzora na meji, je z okoli 21 odstotki podpore dosegla zgodovinski uspeh in je tako za socialdemokrati, ki so dobili 26,3 odstotka podpore, postali druga najmočnejša stranka. Liberalna stranka Larsa Lokkeja Rasmussena, ki je velja za največjega tekmece dosedanji premierki, je utrpela izgube in je s 19,4 odstotka glasov pristala na tretjem mestu.