Svet

Madžarski Orban trmari: Hočem novo železno zaveso!

STA / T.C.
19. 6. 2015, 00.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Madžarski premier Viktor Orban je danes zatrdil, da bo ograja, ki jo namerava Madžarska postaviti na meji s Srbijo, da bi zajezila val beguncev in migrantov, ščitila Evropo "pred vsakim nezakonitim prihodom". Dodal je, da ima madžarska dolžnost, da zaščiti svoje meje.

Reuters

"Če je vprašanje zapleteno, se izbere najlažja rešitev," je Orban dejal v Bratislavi, kjer se udeležuje mednarodne varnostne konference. Dodal je, da bo pri problematiki migracij Madžarska zaščitila svoje zunanje meje, ker je to njena državna dolžnost.

Reuters

Madžarski premier je povedal, da ne bodo prosili za pomoč pri zajezitvi vala migrantov. Ob tem je pripomnil, da ne verjame v evropsko rešitev vprašanja nezakonitih migracij. "Če EU najde kakšno rešitev, dobro. A jaz ne verjamem v evropsko rešitev," je povedal Orban.

Predstavniki unije so sicer izrazili zadržanost do madžarskih načrtov za postavitev ograje zaradi migrantov, ker da to ni učinkovit način spopadanja s tem problemom.

Madžarska je v sredo sporočila, da načrtuje postavitev štiri metre visoke železne ograje na 175 kilometrih meje s Srbijo. Kot trdi madžarska vlada, želijo s tem zajeziti naval migrantov v državo.

Madžarska je lani po navedbah vlade sprejela več beguncev glede na število prebivalcev kot katerakoli druga država članica EU razen Švedske. Njihovo število je z 2000 leta 2012 naraslo na skoraj 43.000. Letos je na Madžarsko prišlo že približno 54.000 migrantov

Reuters

.