Slovenija

Zategnili so jim pas

Polona Krušec
18. 6. 2015, 19.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Proračun mestne občine Nova Gorica je letos nenaklonjen kulturnim, športnim, socialnim in drugim društvom ter povezovanjem. Sofinanciranje teh dejavnosti bo znatno manjše. Za delovanje bodo najemali kredite.

sta

Kritik na to, kako je porazdeljen proračun, je bilo veliko. Že samo burne seje v času sprejemanja proračuna so nakazovale na to, da bo mestna občina s tako politiko razporeditve denarja nazadovala. Direktorica mestne uprave Nova Gorica Vesna Mikuž je že na drugem branju proračuna povedala, da je stanje javnih financ pač tako, da dajo toliko, kot lahko.

sta

Na isti seji je bila kritična svetnica Tanja Pipan iz vrst stranke SD, ki je povedala, da proračun ni razvojno pripravljen in da občinska uprava nima jasne vizije. »Dejstvo je, da so izdatki v tem proračunu namenjeni zgolj za tekoče delovanje in nič več,« komentira. Nemalo podobnih pripomb je prišlo tudi s strani drugih svetnikov, a je bil na koncu proračun kljub temu sprejet. Društva so bila nad odločitvijo vidno razočarana, saj reči 'ne' njim, pomeni jemati aktivno, razvojno in pestro življenje celotnemu mestu in regiji.

Preko 170 društev, ki delujejo na nivoju občine, je razburjenih, ker je zanje letos namenjenih kar 20 odstotkov manj denarja. Poleg tega jih ne navdušuje niti zamujanje z razpisi, prek katerih se za sredstva lahko potegujejo. Namesto februarja so jih izvedli maja, od takrat pa na svoje naslove še niso prejeli niti obvestil, kako uspešni so bili na razpisih, kaj šele denarja. V tem času je namreč prejšnja leta del sredstev že bil na njihovih računih, kar jih pri uresničevanju poslanstev močneje ovira.

Iz leta v leto je denarja manj

Tajnik Turističnega društva Nova Gorica, Rajmund Kolenc, pove, da je neresno, kar mestna občina počne. Razpis je že mimo, prejeli niso še niti evra. Sicer se njihovo društvo financira še iz članarin, donacij, vendar je pomemben del tudi denar, ki ga dobijo od mestne občine. Kolenc razloži, da na področju turizma v občini deluje 18 društev, zanje je namenjenih 36.000 evrov. To je 4000 evrov manj kot lani in kar 14.000 manj kot še leto prej.

sta

Kolenc omeni primer dobre prakse v nekaterih drugih občinah, ko se turistična društva financirajo iz prihodka iz naslova turističnih taks. »Mestna občina je v lanskem letu na ta račun pridobila 135.000 evrov. Če bi prevzeli model nekaterih drugih občin, bi pol od tega šlo v mestno blagajno, pol pa k društvom.«

Hud udarec je doživel tudi Kajak klub Soške elektrarne. Lani je še prejel nekaj več kot 49.000 evrov, letos jih bodo od mestne občine prejeli le dobrih 36.000. Kot je v izjavi za javnost povedal tajnik kluba Branko Brezigar, denarja še niso prejeli, težava pa je, ker morajo normalno delati naprej in plačevati obveznosti, med njimi tudi trenerje. Če v mesecu dni ne bodo dobili denarja, bodo morali najeti kredit.