Svet

Bivši tesen sodelavec bin Ladna obsojen na dosmrtno ječo

STA/J.P.
15. 5. 2015, 17.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sodišče v New Yorku je danes bivšega tesnega sodelavca Osame bin Ladna obsodilo na dosmrtno zaporno kazen zaradi sodelovanja v napadih na ameriški veleposlaništvi v Tanzaniji in Keniji leta 1998, v katerih je bilo ubitih 224 ljudi.

Arhiv Svet24

Newyorška porota ga je februarja na sojenju, ki je trajalo pet tednov, spoznala za krivega v štirih točkah obtožnice.

Favaz je bil v preteklosti tesen sodelavec Osame bin Ladna in njegov propagandist v Londonu. Tam so ga leta 1998 tudi aretirali, ZDA pa so ga izročili leta 2012.

Neposrednih dokazov, ki bi Favaza povezovali z napadom na veleposlaništvi, ni bilo. Newyorške porote so za napade leta 1998 doslej obsodile še pet ljudi.

Sojenje na zveznem sodišču v New Yorku je potekalo pod strogimi varnostnimi ukrepi, z do zob oboroženimi varnostniki in varnostnimi kontrolami. Tožilci so poroti pokazali seznam vodilnih članov Al Kaide, na katerem je bil bin Laden uvrščen na prvo, Favaz pa na deveto mesto. Odvetniki so zaman opozarjali, da nihče ne ve, od kod tožilcem ta seznam, kdo ga je sestavil in s kakšnim namenom.

Favaz ni skrival svojih zvez z bin Ladnom, med drugim ko je vodil teroristično taborišče v Afganistanu. Vendar pa so njegovi odvetniki trdili, da se s terorizmom ni ukvarjal, ampak je le želel mirne reforme v Savdski Arabiji. Bin Laden naj bi ga razočaral, ker se je zatekel k nasilju.

Proti Favazu je med drugim pričal nekdanji član Al Kaide, ki je trdil, da mu je bin Laden leta 1995 ukazal, naj ubije takratnega predsednika Egipta Hosnija Mubaraka, tako da bi se z bin Ladnovim letalom zabil v Mubarakovo. Pričal je tudi protiteroristični šef newyorške policije John Miller, ki je bil leta 1998 še novinar in se je v Londonu srečal s Favazom.