Slovenija

Na vidiku možna rešitev za financiranje Hiše hospic

STA/J.P.
15. 5. 2015, 16.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predstavniki Hiše hospic ter ministrstev za zdravje in delo so se v zadnjem tednu približali rešitvi, ki bi omogočila nadaljnje delovanje hiše. V okviru nacionalnega programa socialnega varstva naj bi pripravili javni razpis. Za financiranje zdravstvene nege pa bo treba sredstva zagotoviti v splošnem dogovoru, pojasnjuje ministrica Anja Kopač Mrak.

Foto Tomek

Kot je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova povedala na današnji seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, sta imeli obe ministrstvi v tem tednu več sestankov s predstavniki Slovenskega društva hospic.

V letu 2013, ko ni bilo nobenega prijavljenega na razpis, je bila v okviru splošnega dogovora cena oskrbnega dne določena v višini 50,99 evra.

Dogovorili so se, da ministrstvo za delo skupaj z ministrstvom za zdravje pripravi javni razpis v okviru nacionalnega programa socialnega varstva, ki pokriva obdobje 2013 - 2020 in se nanaša na možnost oskrbe oseb z napredovano oz. kronično neozdravljivo boleznijo ob koncu življenja.

Pri tem je ministrica poudarila, da gre za odprt razpis in ni mogoče reči, da bo ta razpis dobila Hiša hospic. Razpis bo širši, za tri območja (Primorsko, Osrednjo Slovenijo in Štajersko) ter bo pokril 60 mest.

Kopač Mrakova je pri tem pojasnila, da je razpis del socialne oskrbe, zato je bil ves čas dogovor z ministrstvom za zdravje, da v okviru splošnega dogovora v zdravstvu, ki je vsako leto podlaga za financiranje izvajalcev zdravstvenega varstva, zagotovi, kolikšna bo vrednost storitev zdravstvene nege, ki se bo izvajala v okviru teh, ki bodo pridobili koncesijo.

V letu 2013, ko ni bilo nobenega prijavljenega na razpis, je bila v okviru splošnega dogovora cena oskrbnega dne določena v višini 50,99 evra, je še navedla Kopač Mrakova.