Svet

Sklenjena oba primera v drugem delu procesa proti bostonskemu bombašu

STA/J.P.
12. 5. 2015, 07.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tožilci in odvetniki so v ponedeljek sklenili svoja primera v drugem delu sodnega procesa proti 21-letnemu Džoharju Carnajevu, v katerem odločajo o smrtni kazni ali dosmrtnem zaporu za tega napadalca na bostonski maraton leta 2013. Carnajev je bil v prvem delu procesa spoznan za krivega in tožilstvo zahteva smrtno kazen.

STA

Carnajevi odvetniki so bili v prvem delu procesa bolj ali manj pasivni in so gradili temelje za drugi del procesa, v katerem so želeli prepričati vsaj enega od 12 porotnikov, da je obsojenec padel pod vpliv svojega starejšega brata Tamerlana, brez katerega do napada sploh ne bi prišlo.

Njegovi sorodniki so se pred porotniki zjokali, kar je uspelo tudi obtožencu, ki ni govoril v svoj prid.

Če bo vsaj eden od porotnikov glasoval proti smrtni kazni, bo namreč Džohar Carnajev lahko do konca življenja za zapahi razmišljal o svojem dejanju. Obramba je v ponedeljek zaslišala slavno nuno Helen Prejean, ki jo je v filmu o smrtni kazni Zadnji sprehod iz leta 1995 ovekovečila Susan Sarandon.

Prejeanova se je s Carnajevim srečala večkrat in je povedala, da je fantu iskreno žal za vse gorje, ki ga je povzročil. Odvetniki so poleg slavne nasprotnice smrtne kazni zaslišali več kot 40 prič, med njimi učiteljice iz osnovne šole, ki so pričale, da je bil priden fant in pameten, pa miren in nenasilen. Njegovi sorodniki so se pred porotniki zjokali, kar je uspelo tudi obtožencu, ki ni govoril v svoj prid.

Tožilci pa so pred porotniki na drugi strani zvrstili preživele žrtve terorističnega napada brez nog in rok, pa sorodnike umrlih, ki so pojasnjevali, kako je bilo. Obramba in tožilstvo bosta imela sklepna nagovora poroti v sredo, potem pa se začne proces odločanja o kazni za zločine v 30 točkah obtožnice, za katere je bil Carnajev spoznan za krivega.

Brata Carnajev sta leta 2013 na cilju bostonskega maratona nastavila bombi, izdelani iz ekonom loncev. Ubila sta tri ljudi, več kot 260 pa ranila. Med begom sta ubila še policista. Tamerlan Carnajev je bil nato ubit, Džoharja pa so prijeli, ko se je skril v čoln na dvorišču hiše v predmestju Bostona. Sodijo mu po zvezni zakonodaji, saj zvezna država Massachusetts ne pozna smrtne kazni.