Svet

Drama v Kumanovu: večina teroristov se je predala

STA/G.G.
9. 5. 2015, 17.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V mestu Kumanovo na severu Makedonije je bilo od jutra zelo napeto. Policisti so posredovali proti okoli 70 pripadnikom oborožene skupine Osvobodilne vojske Kosova, ki so se utaborili v mestu. Do večera naj bi makedonske sile opravile s teroristi. Nekaj so jih pobili, večina se jih je predala, peščica pa se jih je zabarikadirala v neki hiši, ki so jo makedonske varnostne sile že obkolile. Umrli so tudi najmanj trije policisti, okoli 20 pa je bilo poškodovanih.

Reuters
Zaradi kritičnih razmer v Kumanovu so na makedonsko-srbsko mejo odšle enote srbske policije in vojske.

V narodnostno mešanem Kumanovu je bilo zjutraj slišati streljanje. Mesto je preletaval helikopter, tja pa so bile napotene policijske sile iz celotne države. Tamkajšnjim prebivalcem so ukazali, naj ne zapuščajo domov.

Notranje ministrstvo je meščane pozvalo, naj ostanejo mirni. Pri tem je potrdilo policijsko operacijo, a podrobnosti o poteku ni želelo razkriti. Po neuradnih informacijah naj bi se policija spopadla z večjo oboroženo skupino pripadnikov Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ki naj bi štela okoli 70 pripadnikov. OVK je medtem že sprejela odgovornost za napad.

Makedonijo sicer zadnje dni pretresajo protivladni protesti. Več tisoč ljudi se je v petek zvečer zbralo pred poslopjem parlamenta v Skopju, kjer so zahtevali konec policijskega nasilja. Protest je minil brez incidentov.

Reuters

So se pa pred dnevi protesti v makedonski prestolnici sprevrgli v nasilje, v katerem je bilo poškodovanih več deset ljudi. Proteste so sprožili očitki opozicije, da je vlada prikrila uboj mladeniča Martina Neškovskega, ki ga je policija leta 2011 med povolilnim slavjem pretepla do smrti.

Ministrstvo za notranje zadeve je nato po poročanju agencije Mia pojasnilo, da je policija v Kumanovu posredovala, potem ko je dobila informacije, da se je v pretežno albanskemu delu tega mesta utaborila oborožena teroristična skupina iz sosednje države, ki naj bi pripravljala teroristične napade na državne institucije. Skupina naj bi v Makedonijo vstopila nezakonito.

Reuters
V boj proti oboroženi skupini, ki je napadla policiste, so poslali tudi vojsko.