Kultura

Ne Beneškem bienalu berejo iz Kapitala Karla Marxa

STA
9. 5. 2015, 16.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V beneških Vrtovih in Arzenalu so danes uradno odprli 56. mednarodni umetnostni bienale. Glavna razstava prinaša dela 136 umetnikov, 89 držav se predstavlja v nacionalnih paviljonih. Danes so razglasili tudi nagrajence bienala. Zlatega leva za najboljšega umetnika je prejel Adrian Piper iz ZDA

Twitter

Zlati lev za najboljšo nacionalno predstavitev je pripadel Armeniji, srebrnega leva za najobetavnejšega mladega umetnika pa je prejel Im Heung-Soon iz Južne Koreje. Zlatega leva za življenjsko delo je prejel ganski umetnik El Anatsui, zlatega leva za uspešno delo na področju umetnosti pa ameriška kuratorica Susanne Ghez.

Mednarodna umetnostna razstava v Benetkah ob 120-letnici prireditve ponuja številne presežke. Kar 136 umetnikov iz 53 držav predstavlja več kot 700 del, v nacionalnih paviljonih pa so na ogled dela umetnikov iz 89 držav. Na bienalu so pripravili tudi razstavo o zgodovini bienala, ki v obliki, kot ga poznamo danes, obstaja od leta 1999, ter 44 spremljevalnih dogodkov.

Glavna mednarodna razstava bienala Vse prihodnosti sveta je postavljena v razstavišču Vrtov in v Arzenalu. Osrednje prizorišče razstave je Arena, kjer berejo iz Kapitala Karla Marxa in izvajajo druge performativne dogodke.

Slovenijo na bienalu zastopa Jaša s projektom Zaklop/Nasilna nuja za utelešeno prisotnost. Glavno sporočilo Jaševe postavitve je, da je mogoče s sodelovanjem in izmenjavo idej posredovati sporočilo o možnih spremembah in upanju. Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je ob četrtkovem odprtju paviljona dejala, da je Slovenija lahko upravičeno ponosna na Jašev izviren, dinamičen in inovativen umetniški projekt.

Mednarodni umetnostni bienale bo v Benetkah odprt do 22. novembra.