Svet

V Republiki srbski v operaciji proti islamistom aretirali 30 ljudi

STA
7. 5. 2015, 15.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V obsežni policijski operaciji, ki je v sredo potekala v srbski entiteti BiH, Republiki srbski, so aretirali 30 ljudi. Enajst so jih predali specializiranemu tožilstvu, ki je pristojno za boj proti terorizmu, je danes sporočil notranji minister Republike srbske Dragan Lukač.

Reuters

Enajsterica je sedaj v pristojnosti posebnega tožilstva, več izmed njih pa jih je bilo aretiranih v povezavi z radikalnim islamizmom ali pa so se udeležili bojev v Siriji, je pojasnil Lukač. Večino preostalih prijetih so že izpustili.

Kot je še pojasnil Lukač, so preiskali vsega skupaj 32 lokacij, za katere so obstajali indici o morebitnih povezavah s skrajnimi skupinami. "Od partnerskih služb smo dobili informacije o posedovanju orožja, eksplozivnih naprav ali novačenju oseb za boje v tujini in možnosti radikalnih dejanj ter raznih oblikah napadov," je dejal Lukač.

Več politikov je kritiziralo operacijo, češ da je bila uperjena proti Bošnjakom v tej entiteti. Tudi vlada Federacije BiH, druge entitete BiH, je izrazila zaskrbljenost zaradi racije, ki jo je policija Republike srbske izvedla v predelu entitete, kjer živijo Bošnjaki povratniki, ter pozvala k spoštovanju njihovih pravic.

Lukač je nato danes zatrdil, da ni bil nihče tarča policijske akcije zaradi nacionalne ali verske pripadnosti. Napovedal pa je, da se bo policija v prihodnje brez oklevanja odzvala na morebitne grožnje, ne glede na vero ali nacionalnost tistega, za katerega bodo ocenili, da predstavlja nevarnost.