Črna kronika

Tošić mu je v vrečki prinesel 280 tisoč evrov

STA
7. 5. 2015, 15.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Svakinja Dragana Tošića, ki mora dokazovati zakonitost svojega premoženja, je v današnjem nadaljevanju postopka na ljubljanskem okrožnem sodišču potrdila besede svojega partnerja, da jima je Tošić prinesel 280.000 evrov gotovine in ju prosil, da denar neseta na banko ter mu ga nakažeta na račun. Danes so s Tošićevimi v slabih odnosih, je dodala.

STA

Tožilstvo je prepričano, da je Tošić okoli štiri milijone evrov gotovine in za tri milijone evrov nepremičnin pridobil na nezakonit način. Poleg Tošića morajo izvor svojega premoženja pojasnjevati še njegova žena Meri, Tošićev znanec Mišo Vlaisavljević ter Tošićev svak Miloš Budisavljević, ki je od Tošića leta 2009 kupil lokal Casablanca v Ljubljani.

Tošić je med pojasnjevanjem posla s Casablanco na sodišču pojasnjeval, da je lokal kupil marca 2009 na javni dražbi za 250.000 evrov. Ko je lokal kupil, se je odločil, da ga ne bo imel. Lokal je kupil njegov svak, ki mu je na bančni račun nakazal 280.000 evrov "in zgodba je bila takrat zanj zaključena". Prav tako je dejal, da ne ve, kako je Budisavljević prišel do denarja.

Budisavljević pa je pred dvema tednoma po poročanju medijev na sodišču povedal, da sta se leta 2009 s Tošićem dogovorila, da bo lokal na dražbi kupil Tošić, saj sam ni imel dovolj denarja. Kupnino skupaj z dodatnimi 100 tisočaki nagrade pa mu bo poravnal, ko bo dobil kredit. Takrat naj bi ga Tošić prosil za uslugo; v vrečki mu je prinesel 280.000 evrov, ki jih je moral Budisavljević položiti na svoj račun in ga nakazati Tošiću. Tožilstvo meni, da je šlo pri poslu s Casablanco za pranje denarja.

Jasna Šabanović, Budisavljevićeva partnerka, je danes dejala, da sta denar tudi nakazala, a nista nič spraševala, saj sta ona in Tošićeva žena sestri. Ko sta dobila kredit, sta tisočakov "zaradi usluge" dala Tošiću. Danes s svojo sestro nimata odnosa, je nadaljevala, s Tošićem pa sta se pred meseci hudo sporekla. Že Budisavljević je na sodišču razkril, da odnosi s Tošićevima niso več dobri, saj mora, domnevno zaradi prej omenjene transakcije, plačati več kot 200.000 evrov davka. Tošić naj bi mu obljubil pomoč pri plačilu, nato pa snedel besedo.

Navidezni posli

Na sodišče je danes prišel tudi Tošićev znanec Janez Marinšek, ki je pred leti od Tošićeve žene kupil zemljišče v Gameljnah ter na njem zgradil večstanovanjski objekt. Tožilstvo je prepričano, da je bil posel navidezen.

Tošić je namreč zemljišče kupil za okoli 250.000 evrov, po pridobitvi gradbenega dovoljenja pa ga je njegova žena Marinšku prodala za 800 tisočakov. Marinšek se je za projekt odločil, čeprav takih izkušenj prej ni imel, prav tako je bil v svojem podjetju sam, brez zaposlenih.

Marinšek je za tožilstvo zanimiv tudi zato, ker je pred približno desetimi leti v Srbiji ustanovil podružnico svojega podjetja Artemia, to pa je vodila Danijela Šarić, sestra domnevnega narkokralja Darka Šarića. Marinšek je danes povedal, da ne ve, kdo je bil direktor podružnice njegovega podjetja. Na vprašanje tožilstva, kdo je direktorja postavil, je odgovoril, da "je neki agenciji dal pooblastilo". Šarićeve ne pozna, je še dodal, ne izključuje pa možnosti, da se je z njo pogovarjal po telefonu.

Naslednji narok bo 28. maja.