Slovenija

Česnik protestno odstopil z vrha Avditorija

STA/J.P.
7. 5. 2015, 14.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Direktor Avditorija Portorož Marko Česnik je protestno odstopil s položaja. Kot pojasnjuje, bodo od občine v primerjavi z lanskim letom dobili približno 40.000 evrov manj sredstev, pri čemer so na udaru zlasti kulturne dejavnosti, za katere ostaja skromnih 15.000 evrov.

sta

Občinski urad za družbene dejavnosti jim je poslal navodila za pripravo programa, po katerem morajo v primerjavi z lani nameniti 4000 evrov več sredstev za promocijske prireditve. "Se pravi, da bo nastradala le kultura, in sicer otroški abonma, glasba, prireditve v Gledališču Tartini in Avditoriju, odrasli abonma, Piranski glasbeni večeri, novoletni koncert, kar je pa vsekakor naše osnovno poslanstvo, saj smo v osnovi kulturni hram," je razloge za svojo potezo za STA pojasnil Česnik.

Za promocijske prireditve morajo tako nameniti približno 120.000 evrov, za celoletne kulturne dejavnosti, vključno s Piranskimi glasbenimi večeri, pa skromnih 15.000 evrov, kar je po njegovih besedah katastrofa.

Kot je še poudaril, se je v času njegovega mandata znižalo število zaposlenih, svoje delovanje pa so maksimalno racionalizirali "in nimamo več dosti rezerv".

Za promocijske prireditve morajo tako nameniti približno 120.000 evrov, za celoletne kulturne dejavnosti, vključno s Piranskimi glasbenimi večeri, pa skromnih 15.000 evrov.

"Dejstvo je, da med kulturnimi javnimi zavodi v Sloveniji ustvarimo v deležu med največ prihodki na trgu in tudi med največ prihodki na zaposlenega. Statistično gledano pa prejmemo v deležu manj javnih sredstev kot drugi kulturni zavodi v državi," je dodal Česnik ter opozoril, da so se nekaterim zavodom sredstva v proračunu občine celo povečala ali pa vsaj za manj znižala.

Kot je še spomnil Česnik, so Avditorij pred leti že sanirali. "Seveda Avditorij lahko letos nemoteno posluje, če se sredstva ustanovitelja ne znižujejo, v nasprotnem primeru bo ponovno potrebna sanacija javnega zavoda zgodovina se bo ponovila."

Pri tem poudarja, da je župana Petra Bossmana in občino večkrat opozoril na stanje, Avditorij pa je lani posloval pozitivno in uspešno. Tako so v času njegovega vodenja med drugim sanirali javni zavod in mu povrnili ugled, pokrili izgube in kredite za nazaj ter za več kot 100 odstotkov povečali število abonentov.

Vodenje Avditorija po pooblastilu Česnika, ki je trenutno na bolniškem dopustu, vodi Majda Mrđenović. Vršilca dolžnosti direktorja naj bi po poročanju Primorskih novic imenovali na naslednji seji piranskega občinskega sveta. STA sicer še čaka pojasnila in odziv občine.