Svet

Na vzhodu Ukrajine znova ostrejši spopadi

STA
6. 5. 2015, 15.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V zadnjih 24 urah je bilo na vzhodu Ukrajine ubitih pet ukrajinskih vojakov, še 12 pa jih je bilo ranjenih, je danes sporočil predstavnik ukrajinske vojske Andrij Lisenko. Februarski mirovni dogovor iz Minska je očitno v težavah, zato so se danes v beloruski prestolnici znova sestali predstavniki sprtih strani.

Reuters

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so se v Minsku sestali predstavniki Ukrajine, Rusije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Srečanja za zaprtimi vrati naj bi se udeleževali tudi predstavniki proruskih separatistov iz regij Doneck in Lugansk.

Pogovarjali naj bi se, kako pri življenju obdržati mirovni dogovor, ki je bil sklenjen februarja. V EU so že nakazali, da bi lahko še zaostrili sankcije proti Rusiji, če ne bo polno uresničevala določil iz Minska. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa vrača očitek, da EU miži pred kršitvami premirja, ki jih izvajajo ukrajinske sile.

Opazovalci Ovseja so sicer v soboto objavili poročilo, da sta obe strani, tako ukrajinska vojska kot separatisti, premirje skupno prekršili več kot dvajsetkrat.

Kot je povedal tiskovni predstavnik ukrajinskih sil Lisenko, je bilo v zadnjih 24 urah na vzhodu Ukrajine ubitih pet ukrajinskih vojakov. Štirje so umrli, ko je njihovo vozilo pri kraju Avdjivka zapeljalo na mino, peti pa je bil ubit iz zasede, ki so jo pripravili separatisti.

Lisenko je prorusko stran tudi obtožil, da še vedno uporablja težko orožje, čeprav zatrjuje, da ga je umaknila. Kot je dejal, so separatisti s topovi kalibra 152 milimetrov obstreljevali vladne položaje v okolici mesta Mariupol, edinega še večjega mesta na območju Donecka, ki ga še nadzorujejo ukrajinske sile.

V dobro leto dni trajajočem konfliktu v vzhodni Ukrajini je bilo doslej po ocenah Združenih narodov ubitih več kot 6100 ljudi.