Svet

Savdska Arabija naj bi v Jemnu uporabljala kasetne bombe

STA / T.C.
3. 5. 2015, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Koalicija držav pod vodstvom Savdske Arabije naj bi med bombardiranjem upornikov v Jemnu uporabljala tudi kasetne bombe, je danes opozorila nevladna človekoljubna organizacija Human Rights Watch (HRW). Kasetne bombe so še posebej nevarne zaradi neeksplodiranih ostankov, ki potem še leta predstavljajo nevarnost za civilno prebivalstvo.

Reuters

Pri kasetnih bombah gre za eksplozivne naprave, ki so sestavljene iz več manjših bomb. Osnovna granata običajno eksplodira na višini in razprši manjše bombe na večjo površino in s tem poveča ubojni učinek. Pogosto pa posamezne "kasete", torej deli kasetnih bomb, ne eksplodirajo in na tleh ostanejo kot mine.

Arhiv Svet24

Kot so sporočili iz HRW, so zbrali več fotografij, videoposnetkov in drugih dokazov, ki kažejo na uporabo kasetnega streliva v koalicijskem bombardiranju hutijskih upornikov na severu Jemna v pokrajini Sada. Bombe naj bi uporabili le kakih 600 metrov stran od poseljenih območij, njihovi ostanki pa naj bi ležali na kmetijskem območju.

Kasetne bombe so od leta 2008 prepovedane z mednarodno konvencijo, ki jo je podpisalo 116 držav. Med njimi pa ni Savdske Arabije in njenih arabskih zaveznic v koaliciji v Jemnu. Tudi ZDA je niso podpisale.

HRW še navaja, da naj bi bile v Jemnu uporabljene bombe, ki so bile izdelane v ZDA, dobavili pa naj bi jih Savdski Arabiji in Združenim arabskim emiratom. V ZDA sicer navajajo, da te bombe izvažajo, ker da so izjemno "zanesljive" in da neeksplodiranega ostane manj kot odstotek streliva. V HRW so Washington že pozvali, naj prenehajo z izvozom tega streliva.

Arhiv Svet24