Svet

Nato vzpostavil direktno linijo z rusko vojsko

T.C.
3. 5. 2015, 16.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zveza Nato je sredi največjih napetosti z Rusijo zaradi krize v Ukrajini vzpostavila neposredno komunikacijsko povezavo s poveljstvom ruske vojske, v svoji nedeljski izdaji poroča Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). S tem naj bi se izognili morebitnim "nesporazumom" v povezavi z vojaškimi aktivnostmi obeh strani.

Arhiv Svet24

Vzpostavitev "rdečega telefona" med Brusljem in Moskvo je za FAZ potrdil predstavnik zveze Nato. Sicer pa so obrambni ministri članic zavezništva že v decembru menili, da bi bila smiselna vzpostavitev neposredne komunikacijske povezave med visokimi vojaškimi poveljniki, ravno iz razloga, da ne bi prihajalo do nesporazumov.

Reuters

Nato je zaradi krize v Ukrajini in vpletenosti Rusije suspendiral vse stike z rusko stranjo. Ohranil je le dialog na visoki politični ravni. Stike z ruskimi vojaškimi predstavniki pa so nato omogočili tudi vrhovnemu poveljniku zavezniških sil v Evropi, ameriškemu generalu Philipu Breedlovu in predsedujočemu vojaškemu odboru Nata.

Kdaj so komunikacijski sistem vzpostavili, pri Natu ne pojasnjujejo. So pa zagotovili, da so komunikacijski kanali odprti vseskozi in da jih redno preizkušajo.

Tekom krize, ki traja že dobro leto, je prišlo do več incidentov, zlasti s strani ruskih vojaški letal, ki so med "vajami letalstva" preizkušala odzivnost zaveznikov na mejnih območjih. Nato je zabeležil preko 400 tovrstnih poletov ruskih letal. 


Do kršitev zračnega prostora članic sicer ni prišlo, so še potrdili na sedežu zavezništva. Ker pa so ruska vojaška letala pogosto izklopila svoje transponderje, ki omogočajo njihovo avtomatično identifikacijo na radarjih, so s tem ogrožala tudi civilno letalstvo.

Na drugi strani je tudi Nato močno okrepil nadzor zračnega prostora na mejah članic z Rusijo in prisotnost vojaških ladij v Črnem morju, kar močno vznemirja Rusijo. Prav tako je Nato krepil vojaške vaje.