Svet

Evropski poslanci terjajo ostrejši boj proti zlorabi alkohola

STA
29. 4. 2015, 16.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Evropski parlament je danes sprejel resolucijo, v kateri od Evropske komisije zahteva novo strategijo glede alkohola v EU, ki bi se osredotočila na uživanje alkohola med mladoletniki, in vseevropske etikete, ki bi odvračale od uživanja alkohola med vožnjo in v nosečnosti.

Arhiv Svet24

Evropska komisija mora glede na današnjo odločitev poslancev v Strasbourgu, kjer poteka plenarno zasedanje, takoj začeti delo na novi alkoholni strategiji EU, ki bo zajela obdobje med letoma 2016 in 2022. Z njo naj bi Bruselj pomagal državam članicam pri odpravljanju škode, ki jo povzroča alkohol.

Strategija bi se morala med drugim ukvarjati z izboljšanjem preventive in zmanjšanjem nesreč, za katere je kriva vožnja pod vplivom alkohola, ter analizo vzorcev pitja, med drugim navaja resolucija, kot so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Od komisije so poslanci danes zahtevali tudi, da najkasneje do konca leta 2016 pripravi predloge za označevanje kalorične vrednosti alkoholnih pijač. Uporabniki bi morali biti po mnenju poslancev obveščeni o hranilni vrednosti in sestavinah alkoholnih pijač.

Prav tako so komisijo pozvali, naj razmisli o enotnih etiketah po celotni EU, ki bi nosečnice odvračale od uživanja alkohola in pivce svarile pred nevarnostmi vožnje v vinjenem stanju.

Poslanci so obenem na države članice naslovili poziv, naj z doslednim uveljavljanjem zakonske starostne omejitve okrepijo prizadevanja za zaščito mladih pred alkoholom. Priporočili so tudi spremljanje učinkov oglaševanja alkoholnih pijač na mladoletne in svetovali, da se omeji njihova izpostavljenost.

Članice bi morale prav tako razmisliti o ukrepih proti prodaji poceni alkohola in pripraviti kampanje proti namernemu opijanju, predvsem med mladimi. Ojačati bi morale tudi prizadevanja za zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki jim botruje alkohol.

Bruselj pa bi se moral prav tako lotiti čezmejne prodaje alkohola prek interneta.