Svet

Nizozemski poveljniki modrih čelad v Srebrenici brez obtožnic

STA/J.P.
29. 4. 2015, 15.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nizozemsko prizivno sodišče je danes potrdilo, da trem bivšim nizozemskim poveljnikom mirovnih sil Združenih narodov v Srebrenici ne bodo sodili zaradi smrti treh Bošnjakov, ki so bili ubiti v genocidu po padcu te bošnjaške enklave v roke bosanskih Srbov 11. julija 1995.

Reuters

Sodišče je tako odločilo v primeru pritožbe svojcev v genocidu ubitih treh Bošnjakov. Svojci električarja v bazi nizozemskih modrih čelad Riza Mustafića ter Ibra in Muhameda Nuhanovića, očeta in brata takratnega prevajalca pri modrih čeladah Hasana Nuhanovića, so se pritožili na odločitev nizozemskega tožilstva iz leta 2013.

Tožilstvo je takrat odločilo, da zaradi pomanjkanja dokazov ne bo sprožilo kazenske preiskave proti upokojenemu nizozemskemu generalu Thomu Karremansu, ki je v času genocida poveljeval nizozemskim modrim čeladam v Srebrenici, njegovemu takratnemu namestniku Robu Frankenu in častniku Berendu Oosterveenu. Svojci so jih obtoževali odgovornosti za smrt omenjene trojice, ker so jih predali silam bosanskih Srbov, namesto da bi jih zaščitili. V genocidu so sile bosanskih Srbov v nekaj dneh po zavzetju Srebrenice ubile več kot 8000 Bošnjakov.

Združenja v BiH, ki združujejo preživele genocida, so že izrazila ogorčenje in razočaranje nad današnjo odločitvijo sodišča v Haagu.

Pritožbo svojcev je vojaški sodni senat prizivnega sodišča danes zavrnil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Glede Muhameda Nuhanovića je sodišče presodilo, da nizozemski poveljniki "niso vedeli oziroma niso bili dolžni vedeti", da obstaja velika možnost, da bo ubit, če bo odšel iz baze mirovnih sil. Njegov oče Ibro se je za odhod odločil sam, čeprav so mu rekli, da lahko ostane.

Glede Mustafića pa je presodilo, da so mu pomotoma rekli, da mora oditi iz baze modrih čelad, da pa ni šlo za zlonamerno namero, temveč neumno napako, ki pomeni največ kazenski pregon zaradi uboja, ki pa je že zastaral, so sporočili s sodišča.

Nizozemska vlada je sicer lani sporočila, da bo svojcem omenjenih žrtev plačala po 20.000 evrov odškodnine, potem ko je nizozemsko vrhovno sodišče septembra 2013 v ločenem primeru razsodilo, da je nizozemska država odgovorna za njihovo smrt.

Združenja v BiH, ki združujejo preživele genocida, so že izrazila ogorčenje in razočaranje nad današnjo odločitvijo sodišča v Haagu.

Predsednica združenja Matere Srebrenice Hatidža Mehmedović je ocenila, da je sodišče nagradilo zločince, saj je znano, da je bil Karremans soudeležen v dogajanjih v Srebrenici, saj je nizozemski bataljon takoj po prihodu v enklavo začel sodelovati z vojsko bosanskih Srbov.

Predsednik Združenja žrtev in prič genocida v BiH Murat Tahirović pa je ocenil, da je sodišče zaščitilo nizozemske generale in tako pokazalo, da se Nizozemska ni pripravljena soočiti z dejstvi o krvavih dogodkih v Srebrenici, za katere je kriv tudi Karremans, ki se je dogovarjal o postopkih, ki so imeli nato ogromne posledice za Bošnjake v Srebrenici, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Odvetniki tožnikov so še pred današnjo odločitvijo napovedali, da se bodo v primeru zavrnitve tožbe obrnili na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.