Svet

ZDA so dobile prvo temnopolto pravosodno ministrico

STA/J.P.
28. 4. 2015, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

ZDA so leta 2009 z Barackom Obamo dobile prvega temnopoltega predsednika, kmalu nato še prvega temnopoltega pravosodnega ministra Erica Holderja. V ponedeljek pa je na Holderjev položaj zaprisegla tudi prva temnopolta ženska Loretta Lynch. Slovesnost je opravil podpredsednik Joseph Biden.

Arhiv Svet24

Od Obamovega predloga do zaprisege je minilo skoraj pol leta, saj nominacije Lyncheve lani ni dala na glasovanje demokratska večina v senatu, letos pa so jo blokirali republikanci, in sicer zaradi nepovezane demokratske blokade predloga zakona o boju proti trgovini z ljudmi, kjer je bilo za demokrate sporno določilo glede splava.

55-letna zvezna tožilka iz Brooklyna je v ponedeljek le prišla na svoj račun, potem ko jo je senat potrdil v četrtek, dan po sprejetju predloga zakona proti trgovini z ljudmi, glede katerega sta obe stranki uspeli doseči kompromis. "Naš pravosodni sistem je lahko obenem trden in pošten, da zaščiti pravice žrtev in vseh ljudi," je povedala ob prisegi z jasnim namigom na družbena trenja zaradi policijskega nasilja.

55-letna zvezna tožilka iz Brooklyna je v ponedeljek le prišla na svoj račun, potem ko jo je senat potrdil v četrtek, dan po sprejetju predloga zakona proti trgovini z ljudmi, glede katerega sta obe stranki uspeli doseči kompromis. 

Biden je povedal, da je bil že skrajni čas, da ta ženska priseže na položaj, saj je izjemno usposobljena. Po zaprisegi so si oddahnili tudi republikanci, ki so bili s Holderjem v pogostih sporih. Najbolj zaradi tega, ker po njihovem mnenju ni dovolj ostro preganjal vsega kriminala. Holder je na primer upošteval navodilo predsednika Baracka Obame, da v državah kjer je marihuana legalizirana, zvezna policija ne bo mešala štren, čeprav bi lahko.