Črna kronika

'Batman' štirikrat ustrelil šestletnico

STA/J.P.
28. 4. 2015, 09.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V ameriški zvezni državi Kolorado se je s skoraj triletno zamudo začelo sojenje Jamesu Holmesu, ki je julija 2012 v kinodvorani predmestja Denverja ubil 12 in ranil 70 ljudi. Obramba želi dokazati, da je bil v času dejanja neprišteven, tožilstvo pa trdi nasprotno in se zavzema za obsodbo na smrt.

Arhiv Svet24

Študent nevrologije Holmes se je več mesecev pripravljal na pokol, ki ga je izvedel 20. julija opolnoči v kinodvorani Aurore na premieri novega filma o stripovskem junaku Batman. V dvorano s 400 gledalci je najprej odvrgel bombe s solzivcem, nato pa začel streljati. Tožilec George Brauchler je poroti dejal, da je bil Holmes v času dejanja povsem priseben, saj da je psihiatrom kasneje opisal izvedbo.

Breme dokazov je na plečih tožilstva, ki mora dokazati, da je bil Holmes v času dejanja priseben. 

Pojasnil je, da je najprej ubil tiste, ki so hoteli oditi iz dvorane, da bi s tem druge odvrnil od poskusa pobega. Pokol se je končal predčasno, ker se mu je polavtomatska puška zataknila in 218 nabojev je ostalo neizstreljenih. Po trditvah tožilstva je Holmes ubijal, ker mu študij ni šel dobro, ker je ostal brez zaročenke in ker je hotel opozoriti nase.

Reuters

Holmesa po službeni dolžnosti branita odvetnika Daniel King in Katherine Spengler. Poroto skušata prepričati, da je bil duševno tako bolan, da ni bil sposoben ločevati dobrega od zlega. O njegovi krivdi sicer ni nobenega dvoma, vprašanje je le, kakšno kazen bo dobil. Možnosti so smrtna kazen, dosmrtni zapor ali pa psihiatrično zdravljenje.

Breme dokazov je na plečih tožilstva, ki mora dokazati, da je bil Holmes v času dejanja priseben. Brauchler je v uvodnem nagovoru poroti posebej izpostavil najmlajšo žrtev, dekle staro le šest let, ki jo je Holmes štirikrat zadel.