Svet

Tudi med begunci ogromne razlike med reveži in bogataši

Sputnik/B.K.
23. 4. 2015, 11.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ob tem, ko zadnje čase vse bolj poslušamo o tragičnih nesrečah prenatrpanih begunskih čolnov v sredozemskem morju, prihaja na dan poročilo, ki ugotavlja, da premožni Sirci in Palesticni prebegnejo v Evropo kar na jahtah.

Reuters

Prenatrpani stari čolni sredi sredozemskega morja. Na njih otroci brez staršev, saj so ti vse svoje premoženje zamenjali za otrokovo pot v Evropo. Bolni, prestrašeni in panični. Nekje v relativni bližini italijanske obale tihotapci zapustijo čoln, še pred tem pošljejo klic na pomoč, da bi begunce prišla iskat italijanska mornarica.

Tako se po navadi odvija zgodba. Včasih se čoln prevrne in begunci, nevešči plavanja, utonejo. Utonejo tako otroci kot starci. Smrt na morju ne izbira.
A medtem ko na stotine beguncev, ki bežijo iz vojnih in revnih območij, zaradi nečloveških razmer na čolnih umre, premožni Sirci in Palestinci plačujejo tihotapcem z ljudmi na tisoče dolarjev, da se v Evropo pripeljejo na jahti.

Po navedbah britanskega časopisa Telegraph, je v začetku tega tedna italijanska policija na Siciliji zasegla zasebno jahto, ki je prevažala 98 migrantov. Migranti so za prevoz odrasle osebe plačali 9100 ameriških dolarjev, med potjo pa so bili opremljeni z rešilnimi jopiči, na pretek je bilo tudi hrane in vode, nekateri so med potjo v Italijo posneli celo selfieje.

»Posadka je bila zelo izkušena. Povedali so nam, da je naša varnost pomembna za njih.« je dejal eden izmed migrantov, ki je potoval na jahti.