Svet

Prometni minister odstopil

STA/J.P.
20. 3. 2015, 12.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Italijanski minister za promet in infrastrukturo Maurizio Lupi je danes zaradi korupcijskega škandala odstopil. 55-letni politik iz Novega desnega centra (NCD) je pred parlamentom ponovil, da ni storil ničesar napak, temveč odstopa, ker z afero ne želi obremenjevati vlade.

Arhiv Svet24

Lupi je poslancem danes dejal, da je žrtev neutemeljene in politično motivirane kampanje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Afera je izbruhnila, ko je na dan prišla novica, da je poslovnež Stefano Perotti, ki naj bi s prevaro prišel do donosnih pogodb na javnih razpisih, ministrovemu sinu Luci Lupiju podaril uro rolex v vrednosti 10.000 evrov. Prav tako naj bil Luci, ki je nedavno diplomiral, na zahtevo ministra priskrbel službo v inženirskem podjetju, ki ga vodi njegov svak.

Opozicija je zahtevala Lupijev odstop, čeprav je v parlamentu dejal, da je pripravljen odgovoriti na vsa vprašanja.

Lupi je v torek zatrdil, da ne bi nikoli zahteval uslug za svoje otroke in da bi bila to "velika napaka, domnevam, da kaznivo dejanje". V sredo se je nato pojavil zvočni posnetek, na katerem Lupi govori z visokim predstavnikom ministrstva in mu reče: "Moraš priti in se sestati z mojim sinom."

Opozicija je zahtevala Lupijev odstop, čeprav je v parlamentu dejal, da je pripravljen odgovoriti na vsa vprašanja.

Vodenje prometnega ministrstva bo začasno prevzel italijanski premier Matteo Renzi, med kandidati za ministra pa sta protikorupcijski državni tožilec Raffaele Cantoni in tudi nekdanji minister Gaetano Quargliariello, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.