Svet

Stavka pilotov Lufthanse podaljšana do sobote

STA/J.P.
20. 3. 2015, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Piloti nemške Lufthanse, združeni v sindikatu Cockpit, so stavko, ki se je začela v sredo, podaljšali do sobote. Danes bo odpovedanih 790 od načrtovanih 1400 poletov, stavka pa bo načrte prekrižala približno 94.000 potnikom. Zaradi stavke bosta težave s povezanimi leti danes najverjetneje imeli tudi hčerinski družbi Germanwings in Eurowings.

Arhiv Svet24

Letalska družba potnike o odpovedih obvešča preko sporočil SMS in elektronske pošte, na letališčih v Frankfurtu in Münchnu pa kljub stavki ni velike gneče. Danes naj bi do težav znova prihajalo tudi na tovornem prometu in medcelinskih letih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Lufthansi so stavko označili kot "nepojmljivo", podaljšanje stavke pa je po njihovem mnenju "popolnoma nerazumljivo". V zadnjih dnevih so sindikatu poslali nekoliko izboljšano ponudbo, vendar je sindikat ni sprejel.

Stavke so Lufthanso lani stale 232 milijonov evrov, samo novembra in decembra pa 62 milijonov evrov.

Predstavniki sindikata pilotov Cockpit in vodstva družbe ne morejo najti skupnega jezika glede vprašanja upokojitvene starosti pilotov. Ti se borijo za ohranitev trenutne sheme zgodnjega upokojevanja, po kateri se lahko pod zelo ugodnimi pogoji upokojijo s 55 leti, družba pa želi to starost zvišati na 60 let.

Jabolko spora je tudi vprašanje plač in nove nizkocenovne ponudbe. Lufthansin nadzorni svet je konec lanskega leta potrdil novi sporni koncept nizkocenovnih letalskih prevozov. Pri izgradnji nizkocenovne ponudbe bo Lufthansa po novem vse stavila na znamko Eurowings, medtem ko naj bi znamko Germanwings letos opustila.