Svet

V Ženevi nov korak na poti do globalnega podnebnega sporazuma

STA/ mv
13. 2. 2015, 19.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pogajalci v Ženevi so danes sprejeli osnutek, na podlagi katerega bodo tekli nadaljnji pogovori o novem globalnem podnebnem dogovoru. Ambicija ZN je nov podnebni dogovor sprejeti decembra v Parizu.

Osnutek na 86 straneh so pogajalci oblikovali v šestih dneh. Ob njegovi potrditvi se je razlegel močan aplavz, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Nalogo tega zasedanja smo opravili," je novinarjem povedala predstavnica ZN Christiana Figueres. "Danes imamo besedilo, uradno pogajalsko besedilo, ki bo osnova za pogajanja v prihodnjih mesecih do Pariza," je pojasnila. Svetovna podnebna pogajanja so leta 2009 v Koebenhavnu zašla v slepo ulico. Takrat namreč na podnebnem vrhu ni bil sprejet nov podnebni dogovor. 195 članic ZN pod okriljem okvirne konvencije o podnebnih spremembah (UNFCCC) vse od takrat dela na novem projektu, ki naj bi se s sprejetjem novega dogovora zaključil konec letošnjega leta. Konferenca v Parizu bo potekala od 30. novembra do 11. decembra, nov podnebni dogovor pa mora v veljavo stopiti pred letom 2020, če se svet želi izogniti dvigu temperature ozračja za več kot dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko obdobje.

Ozračje naj bi se segrelo za štiri stopinje

Znanstveniki svarijo, da bi se ob nespremenjenih trendih ozračje segrelo vsaj za štiri stopinje. S tem bi svetu grozile številne katastrofe - od poplav, suš in neviht do dviga morske gladine. Zadnji pomembnejši korak na poti do Pariza je bil dosežen decembra lani v Limi, ko so pogajalci sicer sprejeli dogovor, ki prinaša okvir za nacionalne zaveze glede zmanjšanja izpustov. A je srečanje pustilo številna odprta vprašanja in pogajalce globoko razdeljene. V Ženevi se je te dni odvilo eno od treh posebnih zasedanj, ki so bila dodana letošnji podnebni agendi ZN. Namen srečanja je bil sprva racionalizirati besedilo iz Lime, a se je ta naloga kmalu spremenila v oblikovanje besedila, ki bo sprejemljivo za vse. Od prejšnje nedelje se je tako dolžina besedila več kot podvojila, tako da so bili vključeni vidiki vseh držav. Kot eno najbolj pozitivnih vidikov srečanja tako številni izpostavljajo dejstvo, da je pogajalcem uspelo izraziti skupne namene in dobro voljo v besedilu, ki je sprejemljivo za vse. Negativno pa je dejstvo, da je srečanje prineslo obsežno dokumentacijo, ki vsebuje številna različna stališča - tudi takšna, ki so si diametralno nasprotna. To pomeni, da bo v prihodnjih mesecih treba sprejeti nekaj zahtevnih odločitev. Naslednji pogajalski krog bo junija v Bonnu.