Slovenija

Mercator bo menjavo neustreznih testenin z novimi začel proti koncu februarja

STA/ mv
13. 2. 2015, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mercator bo v skladu s terminskim načrtom, ki ga je poslal ministrstvu za delo, 25. februarja začel odvažati neustrezne testenine, ki vsebujejo sledi jajc, in dostavljati nove. Postopek zamenjave testenin v humanitarne namene se bo po Mercatorjevih zagotovilih končal najkasneje 25. marca, so za STA povedali na ministrstvu.

Arhiv Svet24

Mercator je 22. januarja potrdil zamenjavo neustreznih testenin, v katerih so laboratorijske preiskave kljub drugačnim navedbam ugotovile sledi jajc. Pri izvajanju svojih obveznosti pa zamuja, kar povzroča nepotrebne dodatne stroške skladiščenja in nedopustno zamudo pri delitvi testenin socialno ogroženim, so za STA v četrtek povedali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ministrstvo je na podlagi javnega naročila za dobavo nejajčnih testenin lani izbralo Mercator, vrednost pogodbe pa je znašala 402.000 evrov. Mercator je 455.500 kilogramov testenin v skladišča Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas dostavil decembra lani.

Jajčne beljakovine, kjer ne bi smele biti

Analiza vzorcev testenin je glede na poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pokazala prisotnost jajčnih beljakovin. Ker to na izdelku ni bilo navedeno, lahko tak izdelek pomeni tveganje za zdravje ljudi, ki so alergični na beljakovine jajc. Nacionalni laboratorij je tudi ugotovil, da je na vzorcu sušenih testenin iz durum zdroba med sestavinami navedena uporaba naravnega barvila beta karoten. To barvilo za uporabo v tovrstnih izdelkih ni dovoljeno, zato izdelka z njegovo vsebnostjo ne sme biti na trgu.