Svet

EU bo preložila uveljavitev novih sankcij

STA
9. 2. 2015, 15.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zasedanje zunanjih ministrov EU, ki se ga je udeležil tudi vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec o nasilju na vzhodu Ukrajine in boju proti terorizmu. Francoski zunanji minister Laurent Fabius in zunanji minister Karl Erjavec.

EU bo preložila uveljavitev novih sankcij - razširitve kazenskega seznama z 19 posamezniki in devetimi pravnimi osebami - sprejetih zaradi stopnjevanja nasilja v Ukrajini. Uveljavitev bo odvisna od poteka diplomatskih prizadevanj, predvsem od predvidenega sredinega vrha v Minsku, je danes v Bruslju povedal francoski zunanji minister Laurent Fabius.

"Uveljavitev bo odvisna od razmer na terenu," je pojasnil Fabius in napovedal, da bodo članice unije položaj znova ocenile prihodnji ponedeljek.

Kot njegov nemški kolega Frank-Walter Steinmeier je tudi Fabius opozoril, da ni gotovo, da vrh Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine v sredo bo.

"Stvari se začenjajo premikati," je ocenil in poudaril, da sta cilj diplomatskih prizadevanj umiritev napetosti in mir, a da rezultat ni gotov, zato je potrebna previdnost.

Za uspeh diplomatskih prizadevanj je po besedah francoskega ministra ključno vprašanje umika težkega orožja, odprta pa je še vrsta vprašanj, ki jih bodo poskušali rešiti do srede.

Dogovor o razširitvi kazenskega seznama proruskih separatistov v Ukrajini in Rusov, odgovornih za kršenje suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine, so minuli četrtek dosegli veleposlaniki članic EU.

Zunanji ministri naj bi ga danes le zapečatili brez razprave, a po Fabiusovih besedah bodo dogovor sicer načelno potrdili, ne bodo pa sankcije začele veljati takoj, kot je običajno.

Na seznamu posameznikov in pravnih oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo, je sedaj 132 posameznikov in 28 pravnih oseb.

Podrobnosti o razširjenem seznamu za zdaj niso znane, viri pri EU so pojasnili le, da je med 19 posamezniki tudi pet Rusov, a ne najvišji predstavniki, ter da je med devetimi pravnimi osebami tudi ena ruska.