Svet

Napada v Bagdadu pred odpravo policijske ure terjala številne žrtev

STA/ mv
7. 2. 2015, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Napada, med drugim samomorilska razstrelitev v restavraciji, sta danes v Bagdadu zahtevala najmanj 27 smrtnih žrtev. Do krvavih pokolov je prišlo le nekaj ur, preden bodo v Bagdadu po več kot desetletju od ameriške invazije odpravili policijsko uro v nočnih urah.

Reuters

Samomorilski napadalec se je razstrelil v predelu Džadida na vzhodu Bagdada ter pri tem ubil najmanj 22 in ranil 39 ljudi. Odgovornost za napad, ki je eden najbolj smrtonosnih, ki so v zadnjih mesecih doleteli iraško prestolnico, ni prevzel še nihče. A samomorilske napade v Iraku načeloma izvajajo sunitski ekstremisti, med drugim pripadniki skrajne Islamske države, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Še en bombni napad se je zgodil v trgovskem predelu v osrednjem Bagdadu in terjal pet življenj, ranil pa najmanj 13 ljudi.

Današnja napada kažeta na vztrajno nevarnost nasilja v Bagdadu, čeprav naj bi ob polnoči po lokalnem času prenehala veljati policijska ura. Iraški premier Hajdar al Abadi je v četrtek zaukazal odpravo policijske ure, ki so jo uvedli leta 2004, da bi zajezili napade z omejevanjem premikanja ljudi in vozil po mestu v nočnih urah. Ukrep pogostih bombnih napadov ni omejil. Sedaj bodo policijsko uro popolnoma odpravili, ker da se je varnostni položaj dovolj izboljšal.