Svet

Diplomatske sankcije nad Rusijo, Evropa razdeljena

B.K.
29. 1. 2015, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PACE) je Rusiji do aprila podaljšala prepoved glasovanja na Skupščini. Prepoved sicer velja odkar se je Krim pridružil Rusiji, ta pa je ponovne sankcije označila za nespametne in se iz PACE sama izločila do konca leta.

Reuters

PACE je organizacija 47 držav posvečena spoštovanju človekovih pravic, demokracije in vladavine prava. Nadzoruje sodišče EU za človekove pravice. Sestaja se štirikrat letno v francoskem Strasbourgu, od leta 1949 dalje. Sprejema priporočila, resolucije in mnenja, ki služijo kot smernice za ministrske odbore, nacionalne vlade, parlamente in politične stranke. 

Aleksej Puškov, vodja ruske delegacije PACE je dejal: »Ker je PACE Rusiji odvzela pravico do glasovanja, ne moremo več govoriti o kontaktih s to organizacijo. Zapuščamo PACE do konca leta.«

PACE je podprl tudi amandma, ki Rusijo poziva, da izpusti ukrajinsko pilotko Nadeždo Savčenko, ki so jo zajele ruske sile. Vendar je po glasovanju Puškov dejal, da Rusija tega ne bo storila, prav tako pa je umaknil predlog, da delegacija PACE Savčenkovo obišče v zaporu. Poleg tega se bodo sedaj morale končati tudi opazovalne misije PACE v Rusiji.

Za predlog je sicer glasovalo 148 delegatov, 64 jih je bilo proti, 6 je bilo vzdržanih. Slovenija ima v PACE dva delegata. Andrej Šircelj iz SDS je glasoval ZA predlog, Matjaž Hanžek iz ZL pa PROTI predlogu za podaljšanje prepovedi glasovanja Rusije.