Svet

Na božič rojstvo begunskega dečka pred italijansko obalo

STA/G.G.
27. 12. 2014, 15.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Iz Italije poročajo o posebni božični zgodbi: na italijanski vojaški ladji se je namreč prav na božični dan rodil deček. Njegovo 28-letno mati so tik pred tem rešili z begunske ladje na poti iz Nigerije v Italijo. Mati je dojenčka danes krstila in mu nadela ime Testimony Salvatore.

Italijanska mornarica

Italijanske oblasti so samo v času božičnih praznikov z morja rešile skoraj 2300 migrantov. V zadnjih 24 urah so pred obalami Sicilije z morja pobrali 1500 ljudi.

Danes dva dni star deček je ob rojstvu tehtal 2,7 kilograma. Po rešitvi iz valov so tako fantka kot njegovo mati prepeljali v bolnišnico, kjer so ginekologi ugotovili, da je porod kljub zahtevnim okoliščinam potekal gladko. Mali Testimony je luč sveta uzrl nekaj minut pred polnočjo 25. decembra na italijanski vojaški ladji Etna. Ta je malo prej pomagala rešiti več sto migrantov, ki so se na premajhnem čolnu podali na nevarno pot proti evropskim obalam.

Mati je novinarjem povedala, da je potovala skupaj s svojo 15-mesečno hčerko. Družina je Nigerijo zapustila pred dvema mesecema, 23. decembra pa sta se nato noseča mati in njen najmlajši otrok v Libiji vkrcali na ladjo, medtem ko je oče z dvema sinovoma, starima šest in deset let, ostal v sosednji Alžiriji.

V Italijo je letos s severnoafriških obal tako pripotovalo že skoraj 170.000 ljudi. Več kot 80 odstotkov jih je pot začelo v Libiji, kjer lahko tihotapci z ljudmi zaradi političnega in varnostnega kaosa nemoteno delujejo. Sicer pa so glavni razlogi za rekordno visoko število migrantov v letošnjem letu konflikti v Siriji in Iraku ter trpljenje v Eritreji.