Svet

Po več letih pobegnil ugrabiteljem na Filipinih

STA/J.P.
6. 12. 2014, 10.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Švicar, ki ga je na jugu Filipinov skoraj tri leta kot talca zadrževala islamska skrajna skupina Abu Sajaf, je danes uspel pobegniti iz ujetništva, potem ko je z mačeto ubil enega od skrajnežev, ko so se ti spopadali s filipinsko vojsko. Lorenza Vinciguerro so leta 2012 ugrabili med opazovanjem ptic.

Arhiv Svet24

49-letni Vinciguerra je utrpel ureznino na licu, ko je zgrabil mačeto od svojega stražarja in sta se začela boriti za orožje, je povedal polkovnik filipinske vojske Allan Arrojado. Mačeto si je uspel izboriti in je z njo nato ubil svojega stražarja.

Po prvotnih poročilih naj bi Švicarja skrajneži nato ustrelili med begom, istočasno ko so se v vasi na otoku Jolo spopadli s filipinskimi vojaki. A po navedbah Arrojada so pripadniki Abu Sajafa sicer streljali na Vinciguerro, a ga niso zadeli.

Skupina Abu Sajaf je ena od številnih oboroženih islamskih skupin na jugu Filipinov.

Švicarja so ugrabili februarja leta 2012 v provinci Tawi-Tawi, kjer je potoval in opazoval ptice. Danes pa so ga vojaki rešili v džungli med spopadi, v katerih je bilo ubitih pet pripadnikov Abu Sajafa. Prepeljali so ga v vojaško bolnišnico v mestu Jolo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina Abu Sajaf je ena od številnih oboroženih islamskih skupin na jugu Filipinov. Ustanovljena je bila v začetku 90. let minulega stoletja, sredstva pa naj bi dobivala tudi od teroristične mreže Al Kaida. Skupina naj bi stala za vrsto smrtonosnih napadov in ugrabitev, katerih tarča so bili v večini primerov tujci, kristjani in ameriške sile, ki imajo na jugu Filipinov vojaško oporišče.