Svet

Teroristi v Jemnu grozijo z usmrtitvijo ameriškega talca

STA/J.P.
4. 12. 2014, 10.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Jemenska veja Al Kaide je danes v video posnetku zagrozila, da bo ubila ameriškega fotoreporterja Luka Somersa, če ameriška administracija v treh dneh ne bo izpolnila njihovih zahtev. Zahtev niso opredelili, so pa poudarili, da jih ZDA dobro poznajo, je sporočil ameriški center za nadzor islamističnih spletnih strani SITE.

Arhiv Svet24

Eden od vodij Al Kaide na Arabskem polotoku Ali al Ansi je ob tem v videu kot "zadnjo neumno akcijo ZDA" označil neuspelo operacijo v provinci Hadramavt. Minuli teden so teroristi tuje talce, med njimi ameriškega novinarja ter Britanca in Južnoafričana, umaknili nekaj dni prej, preden so jemenske sile in ameriški komandosi izvedli omenjeno operacijo za njihovo osvoboditev, so poročali ameriški mediji.

Jemen je ključen ameriški zaveznik v boju proti Al Kaidi in dovoli Washingtonu, da na njegovem ozemlju izvaja napade z brezpilotnimi letali.

Na video posnetku je bil tudi 33-letni Somers, očitno dobrega zdravja. Prosil je za pomoč in dodal, da je prepričan, da je njegovo življenje ogroženo. Povedal je še, da so ga pred več kot letom dni ugrabili v jemenski prestolnici Sana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 2011 je v Jemnu spremljal revolucijo, med katero so strmoglavili dolgoletnega voditelja Alija Abdulaha Saleha, kasneje pa je delal kot prevajalec.

Al Kaida na Arabskem polotoku je po ocenah Washingtona najbolj nevarna veja mednarodne teroristične mreže Al Kaida, ni pa znana po pogostih usmrtitvah tujih talcev.