Svet

Striptizete dobile 11 milijonov dolarjev za neplačane plače

CNBC/B.K.
22. 11. 2014, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Eksotične plesalke v strip klubu v Manhattanu v Združenih državah Amerike, so iz sodbe prejele skoraj 11 milijonov ameriških dolarjev. Okrožni sodnik Paul Engelmayer je namreč ugotovil, da so lastniki delavke nepravično prekarno zaposlovali kot zunanje sodelavke in ne kot polno zaposlene.

Arhiv Svet24

Višina odškodnine krije neplačane plače in odpravnine, so dejale plesalke. Tožba je bila vložena v imenu 2.000 plesalk, ki delajo v klubu Rick Cabaret.

V razsodbi je Engelmayer razsodil v prid tožniku, saj je ugotovil, da klub Rick Cabaret izvaja tolikšen nadzor nad plesalkami, da te niso mogle uveljavljati neodvisnih odločitev glede svojega dela. S tem so plesalke izkazovale vse elemente delovnega razmerja.

Striptizete niso prejemale plače, honorarje so dobivale zgolj od napitnin in plačil za zasebni ples, ki so ga lahko stranke kupile. Sodnik je ugotovil, da so delavke upravičene tako do minimalne plače kot tudi do zaščite, ki izhaja iz zaposlitve, in ki je v skladu z zvezno zakonodajo.

Striptizete se sicer za podobne pravice borijo tudi v drugih zveznih državah. Ta mesec je namreč sodišče v zvezni državi Nevada odločilo, da so tudi plesalke v lasvegaškem klubu Sapphire Gentlemen's Club, upravičene do delovnega razmerja, s tem pa do plače in minimalne zaščite, ki izhaja iz zaposlenosti.