Svet

Amnesty International: Izraelu storil vojne zločine v Gazi

STA/B.K.
5. 11. 2014, 12.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je Izrael obtožila, da je v konfliktu v Gazi storil vojne zločine.

Reuters

V organizaciji pravijo, da je Izrael v preiskovanih primerih "brezsramno kršil zakone vojne".
Za namene poročila so preiskali osem primerov, ki kažejo, da so Izraelci napadli hiše Palestincev v Gazi. V napadih so ubili vsaj 104 civiliste, vključno z 62 otroki.

Med 50-dnevno vojno v Gazi je bilo poleti ubitih več kot 2100 Palestincev in več kot 70 Izraelcev. Izraelska vojska je napadla več kot 5000 tarč v obalnem pasu na Sredozemskem morju.

"Poročilo razkriva vzorec pogostih izraelskih napadov, v katerih so za napade na civilne domove uporabljali močnejše bombe, pri čemer so včasih ubili celotne družine," navaja Amnesty. Medtem ko so bile hiše v nekaterih primerih možne vojaške tarče, pa je bilo opustošenje nesorazmerno.

"Poročilo izpostavlja vzorec napadov na civilne domove s strani izraelskih sil, ki so pokazali šokantno nespoštovanje do palestinskih civilistov, ki niso dobili nobenega opozorila in niso imeli nobene možnosti, da pobegnejo," še navajajo v organizaciji.