Svet

Konoplja odslej legalna tudi v ameriški prestolnici

B.K.
5. 11. 2014, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na torkovih volitvah v Združenih državah Amerike, kjer so volili senatorje, guvernerje zveznih držav in še nekaj drugih funkcij, so se v nekaterih zveznih državi izrekli tudi glede politike do konoplje.

Reuters

Tako so zvezna država Oregon, zvezna država Aljaska in zvezno okrožje Washington D.C. – ki je tudi glavno mesto Združenih držav Amerike – legalizirali rekreativno uporabo marihuane. S tem se pridružujejo zveznim državam Kolorado in Washington, kjer je rekreativna uporaba te rastline že dovoljena.

Z rekreativno uporabo je sicer mišljena uporaba za osebne potrebe, zakoni pa tako predvidevajo legalizacijo posedovanja te rastline in njeno gojenje.

Seveda še vedno obstajajo omejitve, koliko marihuane lahko posameznik ima pri sebi oziroma koliko bilk te rastline lahko doma goji, vendar so omejitve tako visoke, da ne ovirajo osebne uporabe.

Legalizacijo medicinske uporabe marihuane, se pravi uporabe v namene zdravljenja, pa niso podprli v zvezni državi Florida. Za medicinsko legalizacijo je sicer glasovalo 58 odstotkov volivcev, vendar je bil kvorum postavljen na 60 odstotkih.

Legalizacija konoplje sicer ugodno vpliva na priliv sredstev v davčne blagajne. V Koloradu so tako samo letos od davkov na prodajo marihuane zbrali več kot 45 milijonov dolarjev.