Svet

Velika Britanija priznala Palestino

STA
14. 10. 2014, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Britanski parlament je v ponedeljek večinsko glasoval za priznanje državnosti Palestine. Simbolično resolucijo je podprla velika večina prisotnih britanskih poslancev; glasovalo jih je sicer manj kot polovica. Za jih je glasovalo 274, 12 jih je bilo proti. Resolucija ni obvezujoča za vlado Davida Camerona.

Arhiv Svet24

Parlament je glasoval za "priznanje države Palestine ob državi Izraela", kar naj bi pomenilo "prispevek k izpogajani rešitvi dveh držav".

Še pred glasovanjem parlamenta je tiskovni predstavnik vlade dejal, da ta resolucija ne bo bistveno spremenila dosedanje politike Londona do Bližnjega vzhoda in da si bo Velika Britanija še naprej "skupaj z mednarodnimi partnerji, vključno z Izraelom in palestinskimi oblastmi", prizadevala, da na koncu pride do dveh držav, ki bi v miru obstajali ena ob drugi.

Pred dnevi je priznanje Palestine napovedal novi švedski premier Stefan Löfven. S tem bi Švedska postala prva članica EU iz zahodne Evrope, ki bi priznala.

Izrael je že kritiziral odločitev britanskega parlamenta kot tveganje za mirovni proces. Palestinske oblasti ocenjujejo, da je doslej Palestino kot državo priznalo 134 držav.